Proslavljena 25. obljetnica djelovanja Bračnog i obiteljskog savjetovališta

Bračno i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak, 26. travnja organizirao je svečani program u povodu 25 godina djelovanja savjetovališta. Program je započeo misom u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu  koju je predvodio pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, uz pjevanje Mješovitoga zbora Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević, prof.

U svojoj je propovijedi mons. Ančić govorio o tome kako Bračno i obiteljsko savjetovalište u našoj mjesnoj Crkvi zauzima važno mjesto u pastoralu obitelji jer je obitelj kolijevka, odnosno svetište života. U tom je svjetlu spomenuo nadbiskupijski Ured za pastoral obitelji i Bračno i obiteljsko savjetovalište, potom nadbiskupijski Caritas, druge ustanove i župne zajednice. „Briga za obitelji i praćenje obitelji je što hitnije i stoga što je obitelj temeljna stanica svakoga društva i naroda. Ako je ona u krizi, to se odražava na cijelo društvo. Bolesne i ranjene obitelji znače i bolesno društvo“, kazao je mons. Ančić te dodao da smo u posljednje vrijeme brojnih problema s kojima se suočavaju obitelji. Do sada su državni zakoni štitili obitelj kao trajnu zajednicu života muškarca i žene koja je otvorena prema prenošenju života i štitili su tu jedinstvenu ulogu obitelji u društvu, a sada se javljaju različiti trendovi koji idu prema rastakanju obitelji u korist nekih drugih  zajednica. „Pod utjecajem različitih ideologija dovode se u pitanje tri stupa ili bitne značajke obitelji: da je obitelj trajno i najintimnije zajedništvo bračnih drugova i njihove djece, da je njihov savez ljubavi ako su ga valjano učinili neopoziv i da je obitelj uvijek otvorena prema životu, rađanju i odgoju djece“, naglasio je, između ostaloga, pastoralni vikar.

P2490310

Nakon misnoga slavlja u prostorijama BiOS-a upriličen jesusret suradnika i prijatelja savjetovališta,. Pozdravnu riječ nazočnima uputio je don Tomislav Ćubelić, predstojnik Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije koji je naglasio važnost pastorala i brige za obitelj istaknuvši na poseban način rad Savjetovališta koje se prvo susreće s tim ranjenim obiteljima.

Tajnica Ureda za obitelj psihologinja Jelena Burazin, dugogodišnja suradnica Savjetovališta naglasila je da važno mjesto u pastoralu braka i obitelji zauzima djelatnost Bračno i obiteljsko savjetovalište koje je„ustanova u kojoj se stručnim i interdisciplinarnim pristupom pruža podrška braku i obitelji u obavljanju njezine uloge, poštujući savjest svakog pojedinca, djelujući u korist cjelokupne društvene zajednice, i tako se pridonosi  opće društvenom boljitku. Zadaća svih nas je promicanje pozitivnog stavaprema BIOS-u, kako bi osobe u potrebi bile spremne tražiti pomoć i spriječiti daljnje pogoršanje obiteljskog stanja. Kada zatraže pomoć nailaze na izuzetno poštovanje stručnjaka u BIOS-u i zajedničkim snagama pokušavaju razviti, otkriti i iskopati Božje darove za svakog pojedinca. Ovakav rad s čovjekom u potrebi je apsolutni prioritet u djelovanju Crkve“, kazala je psihologinja Burazin te dodala: „BIOS ispunjava evangelizacijsko poslanje Crkve, djeluje odgojno potičući na ljubav i međusobno razumijevanje, toleranciju, odgovornost, postojanost brakova i skladne obiteljske odnose, te na odgovorno roditeljstvo.”

Voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta SMN dr. Anita StrujićVladanović govorila je o svrsi i ulozi Savjetovališta naglasivši da je to prodiranje u sva područja čovjekova života kroz savjetovanje, vođenje, pojašnjavanje, prevenciju i podržavanje, s ciljem: otkriti probleme, tražiti rješenja, obraditi emocije i stavove onoga koji traži pomoć, dakle, organizirano i svrhovito pružiti pomoć koja je važna za vlastiti napredak, odrastanje i razvoj osobe u potrebi.  To se provodi  kroz savjetodavni rad; preventivno-edukativni rad; suradnju sa stručnim suradnicima i volonterima; trajno obrazovanje i usavršavanje. Dr. Strujić je naglasila važnost osnivanja obiteljskih zajednica i suradnju BiOS-a sa župama. Na kraju, treba spomenuti građane i vjernike koji jedni drugima prenose dobra iskustva i preporuke. Nadamo se da ćemo i dalje biti prepoznati od društvene i crkvene zajednice, te nastaviti svoje djelovanje na korist svim građanima i vjernicima, kazala je dr. Strujić.

O tome kako je sve počelo govorila je dr. Marica Anđić, pedodont (dječji stomatolog – Dom Zdravlja Split, prva voditeljica BIOS-a za vrijeme Domovinskog rata. Nazočnima su se još obratili: voditeljica Obiteljskog centra Splitsko-dalmatinske županije prof. Maja Lipanović, dr. sc. Meri Matijaca, neurologinja KBC Split i predsjednica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, dr. Ante Marović, član HKLD-a. Program je moderirala Kristina Bitanga, a za glazbeni ugođaj pobrinula se klapa „Štorija“ iz Kaštel Kambelovca pod vodstvom mo. Jurice Karuze.

Silvana Burilović Crnov

Odgovori

Skip to content