Potpredsjednicu Vučićeve Vlade smeta sve što podsjeća na NDH, ali ne i na rehabilitaciju Draže Mihajlovića

Sa srbijanskim ministrom obrane Aleksandrom Vulinom u Hrvatskoj se nitko ne može složiti. Provjereni Vučićev huškač, ali i glasnogovornik je osoba koju ni u Srbiji ne doživljavaju ozbiljno. Mi moramo. Zbog vlastitog digniteta. Ali rečenica o “dva različita svijeta” je u našem slučaju i na našu sreću točna. Druge točne bismo se teško sjetili.

Miljenik Mire Milošević nas je već pokušao uvrijediti izjavama o građanskom ratu, različitim istinama i uvijek iz istih razloga. Izgubili su rat koji su započeli, hrvatski vojnici borili su se unutar granice Lijepe naše. Oni se i dalje ne mire s tom činjenicom. Ne mogu je priznati, baš kao što ne priznaju ni genocid u Srebrenici.

Lakše im je govoriti o Drugom svjetskom ratu. Ali i tu smo dva svijeta različita. Tamo daleko nitko ne odgovara pred zakonom ako pjeva četničke pjesme, nosi šajkače i veliča Dražu Mihajlovića. Za one koji su zaboravili, Draža Mihajlović je bio glavni četnički vojskovođa u vrijeme Drugog svjetskog rata, zapovjednik kraljevske vojske u Nedićevoj kolaboracionističkoj državi koja se prva u Europi pohvalila da je očišćena od Židova.

Danas Vulin govori sto Vožd misli. Jer, da je drugačije, ne bi ga bilo. Slično je i s osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem. On je čuvar glasova Vučićeve većine u Skupštini. I dok galame i napadaju Hrvatsku, vjerojatno po nalogu, misle da su skrenuli pažnju s onog što njihove birače zanima jednako ili više, s Kosova. Koje će, prije ili kasnije, morati priznati. A do tada, sukobi s nama, a Kosovo pod tepih. A preko hrpe ispod tepiha, lako se padne.

Ima još dodavača. Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović pridružila se orkestru osudivši isticanje zastave s “ustaškim znakovljem” u Jasenovcu. Mislila je na zastavu HOS-a koju je tamo razvila nekolicina nezadovoljnika održavanjem komemoracije za žrtve koncentracijskog logora iz vremena Drugog svjetskog rata. Dogodilo se to onog dana kad je policija privela Dražena Keleminca, predsjednika jedne od pravaških frakcija, poznatog po postrojavanju svih svojih članova stranke u crnim odorama na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Bez rasprave kome šteti ili koristi postrojavanje na Trgu nemoguće se složiti s izjavama potpredsjednice Vlade, koja će glasno pokazati da ju smeta sve što podsjeća na NDH, ali ne i na rehabilitaciju Draže Mihajlovića.

Otišla je tako daleko da je proglašavanje Vulina nepoželjnim proglasila i protueuropskim, ali je pri tom nije zasmetala izjava kako o njegovom dolasku, kao o ministru obrane odlučuje predsjednik druge države i glavni zapovjednik Vojske Srbije. One, koja je već izvršila agresiju na našu zemlju. San o Velikoj Srbiji štetan je i opasan. Nas ne iznenađuje, ali pokazuje i pravo lice Srbije s kojom naš državni vrh pokušava uspostaviti što normalnije odnose. Nije dovoljna jedna ruka…

Njihov odgovor na proglašenje Vulina nepoželjnim još je jedan krivi korak. Vulin, koji je i u Srbiji doživljen kao provokator, nije usporediv s potpredsjednikom naše Vlade, jednim od najpopularnijih ministara, ratnim herojem. Kakav reciprocitet? Očigledno su se odlučili na loš nastavak dijaloga, ako ga tako možemo zvati. Što se promijenilo? Sučeljavanje uglađenog EU modela sa balkanskim. Šteta. Vrlo sam sigurna da su sada ‘Briselski dečki’ u prednosti. A i Vučić gubi dio imidža, koji je želio steći dolazeći u Hrvatsku. 

Ako smo kod unutarnje politike, izgleda da nas nitko ne uspijeva tako ujediniti kao Srbija. Sukob sa Vučićem Plenkoviću donosi više bodova i glasova od Agrokora i bojim se Pelješkoga mosta. To nam sigurno nisu poželjeli.

Izvor: Đurđa Adlešić/direktno.hr

1 comment

  1. Anđeo

    Ne samo Draže Mihailovića, nego kralja Aleksandra Karađevića(ubojstvo Stjepana Radića i Hrvatski Parlamentaraca u beogradskoj skupštini i Milana Šufflay u Zagrebu, progon i zločini nad Hrvatskim Narodom, koje je naredio KRALJ) zločini Nedića, Sime Dubaića,Milke Planinac, Rankovića, Miloševića ,Karadžića,Mladića,Šešelja,Plavšićke, jugoslavenske i četničkosrbske vojske,koja je počinila stravične ZLOČINE i GENOCID u AGRESIJI NA HRVATSKU, BiH i to sve prateći pjesmom srbske , četničke i JNA vojske:”Miloševiću šaljinam salate bit će mesa klat će mo Hrvate” . A, da nebi zaboravili, u Agresiji na Hrvatsku sudjelovao je bivši predsjednik Srbije Nikolić i sadašnji predsjednik Vučić i mali Slobo Dačić, isto tako zaboravljaju da su upravo Srbi izazvali prvi svjetski rat sa atentatom na FERDINANDA u SARAJEVU ! ČETNICI KAD NEMOGU ZLOČINE ČINITI NAD DRUGIM NARODIMA, ONDA SE ONI KOLJU IZMEĐU SEBE, UBOJSTVO ĐINDIĆA I MNOGE DRUGE,ETO TO SU ČETNICI!

Odgovori

Skip to content