Obilježena 23. obljetnica akcije Bljesak

Hrvatska obilježava 23 godine od vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom je oslobođena zapadna Slavonija. Akcija je počela u zoru 1. svibnja 1995., a u manje od 32 sata hrvatske su snage oslobodile 500 četvornih kilometara te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U Bljesku je poginuo 51 hrvatski vojnik, a 23 godine nakon akcije žrtve su dobile dostojan spomenik.

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan “Kristalne kocke vedrine”, sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga  i policije, a prethodno su pročitana imena branitelja poginulih u “Bljesku”  te kratka povjesnica te operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule branitelje i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija.

Cijeli državni vrh, uz brojne branitelje i građane, odao je počast braniteljima poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

Ministar obrane Damir Krstičević čestitao je braniteljima na toj briljantno izvedenoj operaciji  prije 23 godine koju je nazvao veličanstvenom pobjedom Hrvatske vojske. Pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana dokazali smo da smo u stanju izvesti ovako složenu operaciju, iza koje je uslijedila operacija ‘Oluja’ te konačno mir i sloboda našoj Hrvatskoj, izjavio je Krstičević.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako su u Okučane došli još jednom odati počast braniteljima koji su dali sve za slobodu domovine i njihovim obiteljima. Zahvalio je ministru Medvedu i općini Okučani na izgradnji prekrasnog spomenika. Ovo je signal da će ova Vlada nastaviti voditi računa o braniteljima, Oružanim snagama i dignitetu Domovinskog rata. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako treba novim generacijama prenijeti istinu o agresiji i prisjetio se ‘akcije koja je slomila kičmu velikosrpskom projektu”. 

U operaciji, koja je počela na današnji dan 1995., u manje od 32 sata 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je 500 četvornih kilometara zapadnoslavonskog teritorija. Operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državnopravni poredak na cijelom svom području. O značenju operacije “Bljesak” za oslobođenje Hrvatske govori ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi, general Marijan Mareković.

Kristalna kocka vedrine – spomenik slobode, istine i mira

Program obilježavanja započeo je u 7.30 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a središnji događaj obljetnice bilo je otkrivanje spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” u spomen svim braniteljima stradalim u ovoj pobjedničkoj operaciji.

Spomenik je sastavljen od 51 kocke koje simboliziraju 51 poginulog branitelja u operaciji Bljesak.

Blagoslivajući spomenik vojni ordinarij mons. Jure Bogdan istaknuo je da blagosliva taj spomenik, taj znamen povijesti naše slobode s nadom da će biti živi govor vjere, ufanja i ljubavi s kojom su naši branitelji ugradili sebe u život naše domovine te poručio neka to bude spomenik slobode, istine i mira. Kao kršćanski vjernici svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegovog uskrsnuća ima svoj smisao, da se ništa od toga ne može i neće zaboraviti. Čovjek može zaboraviti, ali Bog ne zaboravlja, ne promiče Mu ni najmanja žrtva u ovom životu, a kamoli žrtva vlastitoga života. Bog sve vrednuje, Bog sve obilno nagrađuje. U tome svjetlu mi danas molimo za sve naše poginule i preminule redarstvenike, vojnike, branitelje koji su se izborili za slobodu našeg naroda i naše domovine, a posebno za hrvatske branitelje poginule u operaciji Bljesak te od posljedica ranjavanja.

U crkvi Sv. Vida u Okučanima služena je misa zadužnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, a predvodio ju je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Za posjetitelje je bio organiziran i Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH. Također, otvorene su i sportske igre hrvatskih branitelja.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content