2. svibnja 1567. Marin Držić – znate li da je pokopan u Veneciji gdje je bio nadbiskupski kapelan?

Marin Držić u Veneciji je umro, a ondje je i pokopan u zajedničkoj grobnici bazilike sv. Ivana i Pavla. Na mletačkom dijalektu tu baziliku nazivaju San Zanipolo, a u njoj je pokopano čak 25 mletačkih duždeva.

Marin Držić, veliki hrvatski pisac, je bio rimokatolički svećenik i jedno vrijeme u Veneciji čak nadbiskupski kapelan.

Na današnji dan 1567. godine umro je Marin Držić, znameniti hrvatski pjesnik, dramski pisac, autor političkih tekstova i glumac. Držić nije umro u domovini, nego u Veneciji. Zanimljivo je da je u tom gradu Držić svojevremeno bio zaposlen kao nadbiskupski kapelan (nadbiskupi Venecije jedni su od rijetkih u zapadnom kršćanskom svijetu koji ujedno posjeduju i naslov patrijarha).

Nakon smrti Marin Držić u Veneciji je i pokopan, i to u zajedničkoj grobnici bazilike sv. Ivana i Pavla (Basilica di San Giovanni e Paolo). Na mletačkom dijalektu tu baziliku nazivaju San Zanipolo. Riječ je o povijesno vrlo važnoj crkvenoj građevini, koja je služila kao pogrebna crkva mletačkih duždeva. Naime, sprovodi duždeva redovito su održavani nakon 15. stoljeća upravo u toj bazilici, a u njoj je pokopano čak 25 duždeva.

Osim brojnih duždeva, u San Zanipolu pokopani su i mnogi umjetnici, npr. Gentile Bellini, Giovanni Bellini i Jacopo Palma Mlađi. San Zanipolo dominikanska je crkva, a zanimljivo je da se imena svetih Ivana i Pavla u njenom imenu ne odnose na istoimene apostole, nego na dvojicu rimskih mučenika iz 4. stoljeća.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content