Doc. dr. sc. Palić: ‘Referendumska pitanja u skladu su s Ustavom, glasat ću ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika’

“Inicijativa Narod odlučuje je predstavila dva pitanja za provođenje ustavotvornog referenduma u Republici Hrvatskoj. Ukoliko se ispune ustavne pretpostavke narod će neposrednom odlukom imati priliku suštinski popraviti hrvatski izborni sustav. Osobno ću prvoga dana prikupljanja potpisa dati potporu za oba referendumska pitanja i glasati ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Smatram kako su oba pitanja potpuno u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Zaključno, jedva čekam da se to dogodi”, napisao je ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku na svom FB.

Ovdje donosimo oba referendumska pitanja u cijelosti:

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

„Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“

2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content