Josip Jović: Kako je po Bauku Bog uništio radnička prava

Udruženi SDP i Nova ljevica obilježiše međunarodni praznik rada u centru grada, na Peristilu, nazvavši ovaj trg ispred katedrale crvenim.

Crven je tog dana bio od ideologije, ali mogao se zacrvenjeti i od srama. Teško je, naime, izreći na jednom mjestu u tako kratkom vremenu toliko gluposti, toliko nesuvislosti, toliko pomaknutosti kao što se moglo čuti prvoga svibnja 2018. godine.

Govornici su se najviše pozivali na izgubljena radnička prava pod naletom divljeg kapitalizma, čemu se ne bi imalo što prigovoriti da se čula makar i jedna jedina ideja u pravcu osiguranja određenih prava. U ime tih prava poruke su išle nekim drugim pravcem.

Dragan Markovina je ustao protiv mraka i gaženja ljudskih prava. Rada Borić je upozorila na jedan drugi Split, onaj što je prosvjedovao protiv Istanbulske konvencije koji je htio ukinuti prava žena! No pasaran, uskliknuo je Ranko Ostojić, nitko neće zabraniti crvene karanfile i zvijezde petokrake. Goran Kotur je prosvjedovao protiv gaženja simbola kao što je zamjena prvoga maja prvim svibnja ili imena radnik imenom djelatnik. Suzana Kačić Bartulović je govoreći o hrvatskom beznađu podsjetila na slavne pobjede prethodnika na Neretvi i Sutjesci.

No, ipak je najdalje otišao saborski zastupnik i predsjednik županijskog SDP-a Arsen Bauk, ustanovivši kako je poker asova koji čine Bog, domovina, nacija i privatizacija razbio ono što su radnici stvarali i prava koja su oni izborili.

Socijaldemokracija je potrebna i u modernim vremenima kada je čovjek bez ostatka podređen profitu. Ali ovo što su izgovorili splitski „socijaldemokrati“ s modernom socijaldemokracijom nekog zapadnog tipa apsolutno nema nikakve veze. Fascinantno je kako ovi relativno mladi ljudi kao da žive mladost svojih roditelja, možda i djedova, kako žive izvan vremena pa čak i izvan prostora. Oni se još nadahnjuju Neretvama i Sutjeskama, još obožavaju Tita i zvijezdu s pet kraka.

A cijeli taj „mrak“ i to „beznađe“ započeli su devedesetih godina kada je afirmirana nacija, domovina i vjera, kada je razbijena jedna divna država koja se zvala Jugoslavija i jedan pravedni sistem u kojem su svi imali sve, a naročito pripadnici te jugoslavenske političke klase.

Najpregnantnije je taj stav na svom Facebooku izrazio Damir Krstinić, vijećnik SDP-a u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije i još k tome izvanredni profesor FESB-a, jedan iz ovoga čudnog gotovo nadrealnog svijeta okorjelih lažnih ljevičara.

„Poserem se“, napisao je ovaj profesor, „na Republiku Hrvatsku“. Kratko i jasno, uz kočijašku psovku na kraju. Naravno, nitko se iz njegove stranke nije osjetio pozvanim ograditi se ili osuditi ovaj status.

Postoji fenomen konstantnih pobjeda HDZ-a, naročito u Dalmaciji kojega nitko još nije u potpunosti objasnio. Pa evo, baš je „crveni Peristil“ ove godine pružio pravo objašnjenje zašto je to tako.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content