Kanački: Hrvatska ima 8 zastupnika nacionalnih manjina – koliko sve države EU-a zajedno

Još je devet dana ostalo do početka prikupljanja potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava. O tome što inicijativa “Narod odlučuje” njime želi mijenjati razgovarali smo u Poligrafu Prvog programa Hrvatskoga radija, u kojem su gostovali Zlatko Hasanbegović iz stranke Neovisni za Hrvatsku, Arsen Bauk iz SDP-a, Natalija Kanački iz inicijative Narod odlučuje, Josip Borić iz HDZ-a i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. 

Natalija Kanački iz inicijative Narod odlučuje rekla je kako žele promijeniti izborni zakon obzirom na mnoge nelogičnosti koje postoje u njemu. Svjedoci smo izbornog zakona koji je kreiran po volji dviju najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a i njihovih vrlo malih koalicijskih partnera.

Naš cilj je prvenstveno uvođenje tri preferencijska glasa, da predstavnici nacionalnih manjina ne mogu sudjelovati u glasovanju za formiranje vlade i za državni proračun, smanjiti broj saborskih zastupnika na 120 što bi značajno financijski rasteretilo državni proračun. 

Na pitanje je li ovo protumanjinski referendum rekla je kako manjinama ostaju sva prava manjinska prava. Svjedoci smo velike političke trgovine o čemu su govorili i mnogi stranački predstavnici. Ne vidimo razloga zašto bi nam predstavnici nacionalnih manjina glasovali hoće li se vlada sastaviti ili ne. Da je to neka europska tekovina imali bi je u mnogim demokratskim europskim državama. U Europskoj uniji samo nekoliko zemalja ima zagarantirana zastupnička mjesta za nacionalne manjine. U cijeloj Europi je zagarantirano 8 zastupničkih mjesta, koliko u Hrvatskoj, istaknula je Kanački.

Bauk kaže kako nijedan od ovih argumenata ne potkrepljuje ovu inicijativu. Prag od 10 posto išao bi u korist  nekim političarima koji su poznati i javno eksponirani. 

Izborni sustav treba promijeniti, no vidljivo je potpuno nerazumijevanje izbornog sustava, izjavio je Beljak. Prema njegovom mišljenju, prvenstveno bi trebalo promijeniti način izbora prvog čovjeka u državi, predsjednika vlade koji, kako kaže, ima najveću odgovornost a nema legitimitet odnosno, crpi ga iz sabora. Premijera bi trebalo birati u cijeloj zemlji kao jednoj izbornoj jedinici imenom i prezimenom. U RH bi trebalo biti najmanje 120 izbornih jedinica koje bi birale svog zastupnika i još 20 ili 30 saborskih zastupnika bilo bi birano sa zajedničke liste. Manjinama treba ostaviti ova prava koja imaju, iznio je Beljak HSS-ove prijedloge. 

Za Hasanbegovića je ključno to što je ovaj izborni sustav pregazilo vrijeme te da je sredstvo očuvanja jedne političke elite. Izraz je velike koalicije prije velike koalicije. U normalnim okolnostima odluka o promjeni izbornog sustava bi se donijela u Hrvatskom saboru, no zbog konsenzusa HDZ-a, SDP-a i pridruženih satelita, za promijene imamo građansku inicijativu. Rekao je i kako niz ustavnih stručnjaka ne vidi ništa protuustavno u ovoj inicijativi. Građane je pozvao da pristupe inicijativi i svojim potpisima učine ono što bi trebali zastupnici u Saboru.

Borić je rekao kako neće potpisati inicijativu te naglasio kako preferencijalno glasovanje već imamo u izbornom sustavu. Rekao je kako je preferencijalno glasovanje previše potencirano, a da ne donosi ništa te da zastupnici izabrani na taj način najmanje sudjeluju u raspravama. S obzirom na razinu argumenata koji se nude, vjerujem da referendum neće proći, rekao je Borić. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content