U Kumrovcu se dozvoljava cirkus, a u Bleiburgu svi moraju biti kao jedan

Komemoracija u Bleiburgu, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, obilježava se na spomen tisućama nevino ubijenih Hrvata nakon završetka Drugog svjetskog rata, o čemu najbolje govori i igrani film Jakova Sedlara “Četverored“, kojeg je samo jednom, i to 1999., prikazala Hrvatska radiotelevizija.(sic!).

Dakle, oni koji dolaze na ovo mjesto, gdje je počeo krvavi pir Titovih partizana, prije svega žele odati dužnu poštu svim nevinim ljudima, od djece, žena, staraca, za koje se još ni danas ne zna gdje su sahranjeni.

Stoga, to nije i ne može biti nikakva „kulturna manifestacija“ već politička, kakva je bila i dosad.

Pojedinci su, istina, ponekad i zlorabili ovo obilježavanje, ali gdje toga nema?

Međutim, pod pritiskom, prije svega lijevih ekstremnih udruga iz Hrvatske, članovi Počasnog bleiburškog voda, koji organiziraju komemoraciju, podlegli su viki i galami, pa su na žalost unaprijed  napravili „atmosferu“ koja ne dolikuju jednom ovakvom skupu.

Objavili su da je stroga zabranjena svaka vrsta trgovine, isticanje tekstualnih, fotografskih ili usmenih poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom ili nekom drugom vrstom neprimjerenog ponašanja, kao i konzumiranje i prodavanje  alkohola prije, za vrijeme mise i komemoracije te neposredno nakon nje…Također je odlučeno da se ove godine ističu samo hrvatske nacionalne i crkvene zastave te da oni koji neće poštivati sva ta i druga pravila odmah budu sankcionirani, pa i na određeno vrijeme protjerani iz Austrije.

Mediji javljaju da je broj izgrednika proteklih godina na ovim skupovima bio minoran u odnosu na broj hodočasnika, pa se s pravom postavlja pitanje: čemu i zašto tako rigorozne mjere?

S druge pak strane, vidjet ćemo hoće li išta od toga biti primijenjeno i 25. svibnja na tzv. Dan mladosti u Kumrovcu, gdje će se ponovno okupiti na tisuće bivših partizana i Jugoslavena i to ne samo iz Hrvatske već i Slovenije, Srbije, BIH i drugih zemalja, i gdje će uz opanke, šljivovicu, harmoniku, političke parole i slično, slaviti ime Josipa Broza Tita i dozivati Jugoslaviju. Hoće li i njima biti zabranjeno da peku volove usred tamošnjeg zaštićenog parka, da nose odore zločinačke Jugoslavenske narodne armije, protiv koje smo se borili i u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, te dopustiti da jedino mašu s hrvatskim zastavama?

Oni koji će slaviti i slave u Kumrovcu su zagovornici onih koji su odgovorni za zločine nad nevinim civilima i u Bleiburgu i na Križnim putovima, gdje se ubijalo bez suda i suđenja.  

Ili, to nema veze jedno s drugim, tim prije što se u Kumrovcu okupljaju „pobjednici“, a u Bleiburgu „gubitnici“?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

1 comment

  1. Zdravko Sondic

    Izrugavaju nas Zagreb sa ”Besmrtnom povorkom komunista”i izrugavaju Hrvatski stjeg sa
    zvjezdom petokrakom.Njihov stjeg je plav-bjeli -crven i petokraka.To je nedopustivo jer
    se pobijaju vrjednosti Domovinskog obrambenog rata koji je stvorio Lijepu nasu.Nema
    reakcije vlade i to je sramota za nase branitelji i hrvatski narod.

Odgovori

Skip to content