Otvoren mediteranski festival knjige

U velikoj dvorani Sportskog centra Gripe otvoren je drugi Mediteranski festival knjige, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita.

Riječ je o petodnevnoj manifestaciji, koja se ove godine održava pod sloganom „Guštajte u librima“. Festival ove godine ima i međunarodni karakter, uz hrvatske, predstavit će se i izdavači iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Ukupno, njih čak 93 će izložiti više od 10 tisuća naslova. U okviru brojnih promocija, posebna vrijednost ovog festivala/sajma su istaknuti gosti iz inozemstva. Najzvučnije ime je svakako Jo Nesbø, koji će u petak od 10 do 12 sati pričati s novinarima i publikom te potpisivati svoj najnoviji roman „Macbeth“. Među gostima je i američki pjesnik Charles Potts, a, između ostalih, Splićani će se moći susresti i s Crnogorcem Ognjenom Spahićem te Bosancem Milom Stojićem.

Od panela, s kojima je MFK krenuo od početka, potvrđeni su Dalmacija kao kulisa i Hercegovina kao prirodno zaleđe Dalmacije, a predviđen je i razgovor o školskoj lektiri. Tu su i svakodnevni programi za djecu ujutro i popodne, radionice o zaštiti prirode i robotici…., a srednjoškolce se sprema kviz o Mediteranu. Potom izložba Davora Štambuka, a u „Cukarinu“ će se, tradicionalno, od 21 sat, održavati večernji programi. „Imamo i program MFK na putu, u okviru kojeg će se obići gradovi Sinj, Imotski, Zadar i Makarska. Jedna od ideja festivala je o da se potakne nakladništvo u Splitu, kao i cjelokupna književna scena, misleći na čitatelje, pisce i nakladnike, jer ovo je gospodarsko-kulturna manifestacija. Ovdje su svi hrvatski izdavači. Nikada u povijesti Splita nije bilo ovoliko knjiga na jednom mjestu i to po vrlo povoljnim cijenama“, rekao je urednik programa MFK-ea Kruno Lokotar.

„Drugu godinu smo za redom ovdje i drago mi je da je Split i formalno stao na prestižan popis gradova koji imaju svoj festival i sajam knjiga. Nadam se da će ponuda, kako knjiga tako i ostalih programa zadovoljiti sve ljubitelje knjige i one koji će to tek postati. Stalo nam je da ovaj kulturni obrazac stasa u Splitu i sigurni smo da će kroz 5-10 godina ovo događanje smatrati nečim najnormalnijim i da će ono privlačiti veliki broj ljudi kako Splita, tako i Dalmacije“, kazao je Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Napominjući kako je Split već drugu godinu mediteranska destinacija knjige i kulture, zamjenica splitskoga gradonačelnika Jelena Hrgović je izrazila zadovoljstvo što je Grad Split pokrovitelj manifestacije i domaćin u velikoj sportskoj dvorani. „Čini se da će jedini sport koji će se narednih dana primjenjivati ovdje biti brzo listanje knjiga i utezi u obliku vrećica punih kupljenih knjiga. Drago mi je da ovo nije samo sajam knjige, nego i festival čitanja i kulture čitanja i promocije autora i onoga što oni rade. U tom smislu dajemo punu podršku i svim nakladnicima, kako iz Splita i Dalmacije, tako i iz Hrvatske i Hercegovine i inozemstva, jer su se očito spojili kamen i more“, rekla je zamjenica Hrgović te je zahvaljujući svima na odazivu ustvrdila kako to pokazuje da se Split ima pravo nazivati se gradom kulture.

MFK je otvorio Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i izaslanik ministrice Nine Obuljen Koržinek, ustvrdivši da se on već prošle godine dokazao kao manifestacija visoke vrijednosti, koja je velikom broju pisaca i izdavača omogućila da sebe i svoju djelatnost predstave širokoj publici. „Na hrvatskoj književno-festivalskoj i sajamskoj sceni, pogotovo na jugu, nedostajao je upravo ovakav program, koji bi bio ne samo kulturni, nego i promotivno prodajni. Koncepcijom i ponuđenim programskim formatima sajam će sigurno postati snažna podrška ciljevima nedavno usvojene nacionalne strategije poticanja čitanja“, rekao je Partl.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content