KUD “Karol Wojtyla” iz Kaštel Kambelovca izvest će u Slavonskom Brodu igrokaz “Brod”

U prigodi Dana grada Slavonskog Broda i blagdana zaštitnika grada svetog Ivana Nepomuka KUD “Karol Wojtyla” iz Kaštel Kambelovca izvest će 16. svibnja 2018. u Slavonskom Brodu igrokaz “Brod”. Partner na projektu ovog igrokaza je i Hrvatska udruga Benedikt, a scenarij za igrokaz napisala je Doris Grgurin, dipl. psihologinja, iz KUD-a “Karol Wojtyla”, koja je ujedno i članica Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt. U nastavku možete pročitati što o scenariju i poruci ovog igrokaza kaže gospođa Grgurin.

Igrokaz “Brod” nastao je kao plod višegodišnje želje da amaterskim dramskim tekstom budem kockica u mozaiku uspomene na najmlađe stradalnike obrambenoga Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kao umirovljena satnica Hrvatske vojske, vojna psihologica, imam dug prema poginulima i njihovim obiteljima, kako u Slavonskome Brodu, tako i u cijeloj Domovini. Na žalost, ova tema stradavanja djece aktualna je i danas. Tako Sirija svaki dan broji i svoje najmlađe  žrtve, pa je ovo dramski uradak posvećen i svoj djeci svijeta koja trpe zbog rata. Posvećen je i odgovornima za zločine i odgovornima za nekažnjavanje istih. 
Dakle, radnja se odvija u svibnju 1992. godine u jednom  parku, pod općom opasnosti, gdje se na desetak minuta okupe djeca željna igre na otvorenome. Ona prkose opasnosti, svjesna svega oko sebe: očeva koji nisu doma, prekida nastave i odgađanja njihove predstave “Brod” koju su trebali igrati u školi…. Pjevaju songove “Bombomboni” i “Devedesetdruga vlada” i tako razbijaju strah od mogućnosti da ih pogodi metak ili bomba. U parku susreću troje srednjoškolaca, dva brata i sestru. Sestra ne želi da joj braća kao maloljetnici odu u Hrvatsku vojsku jer je tata već na bojišnici. Raspravljaju o mladenačkim ljubavima, o politici prema tek priznatoj Republici Hrvatskoj i o kamuflaži jedne riječne zvijezde petokrake koju je dida ulovio na Savi, a koja buši rupice… Opominju mlađu djecu da što brže odigraju predstavu vani , u parku i čim prije svi zajedno otrče doma, u skloništa. Međutim, unatoč entuzijazmu najmlađih glumaca, stvari kreću drugim tijekom…
Sedmero izvođača osnovnoškolske dobi i troje srednjoškolaca s velikim pijetetom igraju ovaj igrokaz. Ponosni su, što su dio onih mladih ljudi koji znaju blisku povijest. Iako je tema teška i više je za odrasle, jer ima metaforičkih dijelova, ipak su tema i ideja jasne i mlađoj populaciji. Posebno kad se povežu 1992. i 2018. godina preko pjesme i bijelih balona uz stihove “Mir, mir, mir , nitko nije kriv, nitko nije kriv, pssssst.”. 
Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content