‘Realno je očekivati nagodbu, uložen je veliki politički kapital’

Nakon objave mailova potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić koalicijski partneri na današnjem su sastanku dali potporu premijeru i procesu oko Agrokora za koji je bitno da završi postizanjem nagodbe. No, već u utorak očekuje se novi sastanak u Banskim dvorima. Tada će im biti predstavljen tijek postizanja nagodbe. 

Ima li dovoljno argumenata za odlazak Martine Dalić u emisiji Tema dana govorili su profesor Luka Brkićs Fakulteta političkih znanosti te naš stalni politički komentator profesor Pero Maldini s dubrovačkog Sveučilišta.

Pero Maldini smatra kako je svima u interesu da se razdvoje činjenice od interpretacija i insinuacija. “Ukliko se ništa ne utvrdi nema razloga da koalicijski partneri postavljaju ultimatume jer je svima u interesu da se nagodba postigne”, kazao je. 

Luka Brkić nije želio komentirati stručno znanje potpredsjendice Dalić. “Kolegica je doktor ekonomskih znanosti i ima dugo iskustvo u Ministarstvu financija. Ovo nije spor o tome. Ovo je spor o odnosu države i tržišta i kako ‘duboka država’ stoji u odnosu na ‘razvojnu državu’. Problem se vrti oko političkog ponašanja ljudi koji su na vlasti”, rekao je Brkić koji je parafrazirao Kantove riječi: “U politici se prije nego napravite bilo koji korak – morate pokloniti moralu”. 

Prema mišljenju Pere Maldinija, iz fokusa izmiču dvije bitne stvari: da nijedna lipa iz proračuna nije utrošena u spašavanje Agrokora, za razliku od slučajeva iz nekih drugih država, te da u cijelom slučaju pitanja trebaju postavljati vjerovnici. “Oporba želi kapitalizirati potencijalne pogreške Vlade, a u ovom se slučaju radi o neformalnoj prepisci o formalnim stvarima – što je uobičajeno među partnerima koji rade u timu. Potencijalni problem je eventualno trgovanje povlaštenim informacijama i sukob interesa. A ništa se od toga još nije dogodilo”, kazao je.

Obojica sugovornika složili su se kako trenutno nema argumenata za smjenu ministrice Martine Dalić te kako je realno očekivati nagodbu u koju je uložen veliki politički kapital.   

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content