Nino Raspudić: Nova afera izopačenog Plenkovićevog HDZ-a – dodatni poticaj inicijativi za promjenu izbornog zakona

Nije nimalo pohvalno što potpredsjednica jedne europske vlade 2018. godine za privatnu korespondenciju još koristi Hotmail, najpopularniji besplatni e-mail servis devedesetih, koji je u međuvremenu beznadno zastario i smatra se krajnje nesigurnim, piše Nino Raspudić u kolumni na stranicama Večernjeg lista

Iznimno je problematična činjenica da Martina Dalić, privatni mail, i to tako nesiguran, koristi za dopisivanje koje se tiče odgovornog javnog posla kojeg obavlja. Katastrofalna je spoznaja da je privatnim Hotmailom, unutar neformalne frendovske mailing liste, kreirala zakon s ljudima koji će kasnije biti uključeni u njegovu provedbu i za to primati novac. Sablažnjiva je činjenica da je premijer unatoč svemu tome ne smjenjuje, štoviše pokušava zataškati aferu ističući kako u tom dopisivanju ne vidi ništa problematično i pokušava je opravdati žurnošću kojom je zakon trebao biti donesen.

Žalosno je da u jeku te afere, javna televizija u večernjoj dijaloškoj emisiji Otvoreno ne govori o skandaloznim mailovima i Agrokoru, već o Bleiburgu, a dan kasnije umjesto saborske sjednice u kojoj zastupnici raspravljaju o toj aferi, prenose sjednicu Vlade, na kojoj potpredsjednica Dalić, kao da se ništa nije dogodilo, blaženo burgija o temi eksploatacije ugljikovodika. Još ne znamo je li riječ o hakiranju ili je netko s mailing liste M. Dalić objavio inkriminirajuću korespondenciju, ali to je sada manje važno. Znakovito je da su vrući mailovi iscurili u javnost odmah nakon presude Ustavnog suda kako je Lex Agrokor neproblematičan. I tu presudu Ustavnog suda vidimo drugačije nakon uvida u mailove koje je potpredsjednica Vlade, u vrijeme kada se pripremao Lex Agrokor, razmjenjivala s vlasnicima i predsjednicima konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda, a koji su, vidi čuda, kasnije angažirani u njegovoj provedbi.

Nakon sastanka u zgradi Vlade u veljači formirana je mailing lista na kojoj su, uz Dalićkinu famoznu privatnu adresu na Hotmailu, bili i ljudi iz tvrtke Texo Management, InterCapital, Altera Corporate Finance te odvjetničkog ureda Šavorić i partneri. Iz njihove korespondencije se vidi kako su potajno i neformalno surađivali u formiranju zakona, kasnije nazvanog “Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku”, na osnovu kojeg su kasnije naplatili usluge. Politički razlog za ostavku Matine Dalić je, ako ništa drugo, to što je uhvaćena u očitoj laži. Naime, u veljači je pred saborskim Odborom za gospodarstvo tvrdila “moja veza sa Šavorićem je nikakva”, a sada isplivalo kako su se dopisivali.

Ekipa s mailing liste je odabrala američku tvrtku AlixPartners za glavne savjetnike u restrukturiranju Agrokora, koja je potom odabrala njih za svoje podizvođače.

Istog dana kada je AlixPartners potpisao ugovor s Agrokorom, odmah su potpisana još četiri ugovora i to s Texo Managementom, Altera Savjetovanjem i InterCapitalom, dakle ekipom s famozne mailing liste, koja je (su)kreirala Lex Agrokor.

Odabrana konzultantska tvrtka AlixPartners nije imala ured u Hrvatskoj pa su odmah morali potpisati ugovore s “lokalnim stručnjacima” kako bi mogli započeti posao u Agrokoru.

A “lokalni stručnjaci” su, bingo!, upravo oni koji su se dopisivali s potpredsjednicom Vlade i sukreirali Lex Agrokor. Unatoč tome što je sve bjelodano i što se, ne tako davno, u Hrvatskoj, od Mirele Holy do Tomislava Karamarka, i zbog manjih stvari odlazilo sa scene, premijer Plenković pomiče ljestvicu bahatosti u hrvatskoj politici i uvjerava javnost kako problem oko toga ne postoji.

I pored velikog interesa javnosti za “aferu Hotmail” gledanost Plenkovićeva intervjua uživo na dvije nacionalne televizije bila je iznimno niska, što dokazuje da ljude više ne zanima što on govori, jer uglavnom ne kaže ništa.

Diskurzivna forma mu je usavršena do potpune sadržajne ispraznosti. Po zanimljivosti će uskoro doseći svog mentora Matu Granića. On je savršen eurobirokrat, naučio je jezike, izbrusio se još u studentskom debatnom klubu, u diplomaciji, ali u tom govoru nema misli, strasti, volje. Zlatni papagaj sipa isprazne fraze uživo u jeku velike afere na dva nacionalna kanala, a narod je, prema istraživanjima, s pravom znatno više gledao glumačko umijeće Nives Celzijus u 151 epizodi serije na trećoj televiziji.

O političkoj odgovornosti i sukobu interesa u aferi Hotmail je izlišno dalje raspravljati. Neformalno su se, daleko od očiju javnosti, radile stvari koje su se morale formalizirati i raditi institucionalno.

Evo što, u tom smislu, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, između ostalog, piše ekipi: “Dragi svi, naša večera je sutra uvečer u 19:30 u restoranu Fotić u zasebnoj dvorani (ona je koliko shvaćam dolje u prizemlju). Izabrala sam ovaj nisko profilni restoran da ne privlačimo previše pažnje jer se press malo raspituje tko je radio zakon. Tako da možda nije na nivou, ali eto”.

Plenković se pravda da se sve moralo raditi u žurbi, što je slaba isprika. Trenutno su zanimljivije indicije za kaznenu odgovornost umiješanih. Ostaje na DORH-u utvrditi je li bilo trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i povjerljivih informacija.
Zanimljivo je da se povodom afere Hotmail nije oglasila stranka Pametno čija je Martina Dalić svojevremeno bila najveći predizborni donator s 4000 kuna.

Propast Agrokora uzdrmala je našu duboku državu. Pred novom stvarnošću djeluju zbunjeno i državno odvjetništvo i Ustavni sud i dominantni mediji. Kad oligarhijski obruč oko Hrvatske konačno pukne teško da će itko ikome čuvati leđa, već će svatko gledati spašavati svoju kožu. A čini se da taj trenutak nije predaleko.
Politički mrtvaci će se do tada držati vlasti zubima i noktima.

Ivan Vrdoljak je u srijedu izrekao vic dana istaknuvši kako: “kriminal nitko neće tolerirati, mi prvi”, a odmah zatim je umirio javnost: “Izlazak iz Vlade sigurno se neće dogoditi jer to Hrvatskoj ne treba”.

Eto on bi osobno zadržao visoka moralna načela i izašao iz obraz-koalicije s HDZ-om, ali stisnut će zube zbog Hrvatske pa će ipak neće izaći iz vlade.

Izopačenom Plenkovićevom HDZ-u štangu još uvijek drže tutti quanti, i HNS i predstavnici manjina i Saucha i Bandić, što je, nakon nove afere, dodatni poticaj inicijativi za promjenu izbornog zakona kako bismo ubuduće izbjegli ovakve Frankenstein-koalicije bez ikakvog legitimiteta.

Slučajem Hotmail ugrožen je i nacrt nagodbe oko Agrokora. S obzirom na okolnosti i kredibilitet aktera, možda je bolje da do brze nagodbe uopće niti ne dođe,

piše Nino Raspudić za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na portalu Večernjeg lista.

Odgovori

Skip to content