Mons. Želimir Puljić pred 10 tisuća ljudi na Bleiburgu: “Pamćenje je sastavni dio identiteta obitelji, zajednica i naroda”

Obilježavanje 73. obljetnice bleiburške tragedije i križnih puteva počelo je molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je procesija otišla prema Bleiburškom polju, gdje je u 12 sati započela službena komemoracija, koju možete pratiti na 1. programu Hrvatske televizije.

„Pozivam vas da dostojno odamo počast svim ratnim i poratnim žrtvama osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci sakriveni po poznatim i nepoznatim grobnicama – rekao je vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu u uvodnom obraćanju prije svete mise na Bleiburgu.

„Mislimo ovdje misli nade u ponovni susret s našim pokojnicima. Ispunimo se snagom koja dolazi odozgor“ poručio je.

Na Bleiburgu se, prema procjenama organizatora okupilo oko 10 00o hodočasnika.

Svetu misu predvodi mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK.

Na početku propovijedi nadbiskup je pozdravio sve hodočasnike koji su došli moliti za žrtve “kolektivnog stradanja koja su, kako znamo, počinili partizani po okončanju Drugog svjetskog rata, a koje su nažalost desetljećima prešućivane ili umanjivane“.

„Ova nas svečanost vodi 7 desetljeća unatrag.
Jahve u Bibliji određuje neka se protekli događaji ne zboravljaju i neka se svake godine obilježavaju. Pamćenje je sastavni dio identiteta obitelji, zajednica i naroda.“ – istaknuo je mons. Puljić.

U 12 sati na Blajburškom polju započinje službeni dio.

Rigorozna kontrola hodočasnika: helikopteri i policija

Misu će predvoditi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešić.

Rigorozne kontrole ovogodišnje komemoracije osjetile su se već na ulazu u Austriju, gdje su putnici u autobusima i vozilima na putu za Bleiburg pomno kontrolirani na granici tako da se čekalo pedesetak minuta.

Mjesto komemoracije puno je policijskih snaga, a nadlijeću ga helikopteri.

Suorganizatori komemoracije u liturgijskom dijelu su Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu, a komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine,  javlja HRT.

Komemoraciji prisustvuje predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz kojega su i ministri Goran MarićLovro Kuščević i Milan Kujundžić.

Na komemoraciji sudjeluju i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su se u svibnju 1945. u Austriji htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila Jugoslavenskoj vojsci.

Izvor: narod.hr/hrt

Odgovori

Skip to content