Legalizacija trave za spas Hrvatske, a do tada nađimo Sauchi provjerenog dilera

Živi zid nas je počastio još jednim prijedlogom za spas hrvatskog gospodarstva, poljoprivrede, pravosuđa; mjerom koja bi oživjela trgovinu, od Hrvatske napravila svjetsku turističku atrakciju te zaustavila iseljavanje iz Slavonije i općenito iz Hrvatske, a cijelom društvu donijela zdravlje, napredak i sveopće veselje. Jednom riječju, izlaz iz sveopće krize; od moralne i duhovne do političke i ekonomske, nude nam u vidu legalizacije marihuane.

Tako su barem u Živom zidu obrazložili svoj prijedlog Zakona o legalizaciji konoplje u Saboru, a i prije u svojim javnim istupima i agitiranjima u kojima se svojim znanjem i argumentima posebice istaknuo stručnjak za sve; od teorija zavjere, vanjske politike do poljoprivrede, demografije i turizma i još koječega, a riječ je glavnom intelektualnom potencijalu te stranke -Ivanu Pernaru. Dakle, tim zakonom želi se omogućiti proizvodnja konoplje u poljoprivredne svrhe u potpunosti, u medicini za liječenje kao i njezina konzumacija u ‘rekreativne’ svrhe.

Konoplja ne liječi glupost i neznanje

Branimir Bunjac je pak priču o blagodatima legalizacije u Saboru podebljao ‘argumentom’ kako je riječ o tradicionalnoj hrvatskoj biljci, a čelni čovjek te vizionarske stranke ‘dr.’ Ivan Vilibor Sinčić, pojasnio je novinarima kako konoplja ne samo da smanjuje simptome nego i liječi bolesti kao što su rak, sida, multipla skleroza, dijabetes, glaukom itd. itd. Upravo fascinantna, čudotvorna i svemoguća biljka. Lijek za tijelo i dušu, ali na žalost ne i za glupost i neznanje.

No, vladajući i oporba nisu imali ni sluha ni razumijevanja za takav pionirski iskorak u budućnost, a nije ih ganula ni dirljiva ispovijest nezavisnog Tomislava Sauche kao pasioniranog ljubitelja ‘marice’ koji proživljava, prema vlastitu priznanju, pravu golgotu u potrazi za njom.

‘Trava’ provjerene kvalitete

“Volio bih da kad mi se to zaželi da ne moram ići kod nekoga tko zna nekoga pa da kupim nešto što nemam pojma što sam kupio”, detaljno je saborskim zastupnicima opisao svoj ‘križni put’ u cilju nabavke ‘trave’ bivši šef kabineta Zorana Milanovića i potom hrabro zatražio njezinu legalizaciju. Uistinu, čovjek mora biti kamena srca i ne izaći ususret Sauchi i njemu sličnima da bez minimum napora u obližnjem kiosku kupe i puše ‘travu’ provjerene kvalitete. Možda bi imao veće šanse da ga je u Saboru tom prilikom podržao Krešo Beljak koji  se također zalaže za njezinu legalizaciju. Naime, riječ je o HSS-ovcu vrlo naprednih svjetonazora koji prezire sve tradicionalno te tu svoju ‘naprednost’ manifestira upravo kroz pušenje ‘trave’ koja mu je, kako je priznao u Stankovićevoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’ skroz ok.

“Suvišno je uopće govoriti o korisnim učincima marihuane. Recimo, ulje liječi rak, a može se koristiti i u tekstilnoj industriji. Marihuanu treba proizvoditi u Hrvatskoj i konzumirati je za malu cijenu”, lakonski je poentirao u jednom od svojih veleumnih istupa svestrani Pernar.

Pernarova ‘renesansa’ u poljoprivredi

I čovjek nije žalio truda uvjeravajući svekoliko pučanstvo diljem Lijepe Naše, posebice one u Slavoniji, da umjesto pšenice i kukuruza uzgajaju konoplju. Naravno, pri tom im nije spomenuo da ta njegova ‘renesansa’ u hrvatskoj poljoprivredi skupo košta i da je za tu avanturu potrebno izdvojiti barem 100-tinjak tisuća eura i to za nekakav početak. A on obuhvaća nabavku strojeva, sirovinu, papirologiju i potrebne certifikate, lagere, ambalažu i to pod pretpostavkom da već imate svoje zemljište i prostor, a da ne govorimo o izlasku na tržište i povratu investicije na što sigurno ne možete računati unutar četiri godine. Sve to prati mukotrpan rad i stalna neizvjesnost jer garancije nema. Ali ako imate iskustva, znanja i pameti poput ‘živozidaša’ onda prepreka nema. Lijepo zapalite joint, legnete u hladovinu i maštate o lovi do krova bez pol muke. To vam barem nitko ne može zabraniti, posebice ako vam se i zakonski omogući ta ‘rekreacija’. A to je i ono što vam treća politička snaga u zemlji, barem prema rezultatima zadnjih anketa, jedino može i obećati.

Fascinantno je kako medicina do danas nije otkrila tu čudotvornost konoplje u liječenju neizlječivih i teških bolesti poput raka i sličnih te i danas masovno umiremo od njih. To mora da je neka zavjera, sigurno iza toga stoji farmaceutska industrija koja je u sprezi s liječnicima i znanstvenicima diljem svijeta. Ali neće još dugo. Zato mi imamo Živi zid koji će razotkriti tu zavjeru, a nama omogućiti neograničeno uzgajanje i rekreativno pušenje marihuane u cilju ozdravljenja i postizanja osobne sreće. Tako napušeni i dezorijentirani, emocionalno prazni, bez dodira sa stvarnošću, pasivni i blentavi, a s vremenom i psihotični, postajemo sigurna glasačka baza za ‘prosvjetitelje’ iz Živog Zida.

Marihuana u medicinske svrhe

Inače, Kanada je među prvim državama u svijetu, još 1996. godine, dozvolila konzumaciju konoplje za medicinske svrhe i pacijentima je omogućila da je s dozvolom od Ministarstva zdravstva uzgajaju za vlastite potrebe. No, desetak godina kasnije dolazi do velike promjene u regulativi. Naime, zbog velikog broja izdanih dozvola pacijentima koji su je uzgajali za ‘vlastite potrebe’, došlo je do velikih zlouporaba i ilegalnog dilanja indijskom konopljom. To je prisilio kanadske vlasti da proizvodnju i distribuciju medicinske konoplje predaju licenciranim proizvođačima koji moraju zadovoljiti iznimno visoke i stroge kriterije u procesu uzgoja, obrade i pakiranja, a sve u skladu s industrijskim standardima za higijenu i sigurnost i farmaceutskim zahtjevima dobre proizvođačke prakse. Dakle, kada se govori o marihuani u medicinske svrhe, onda se misli na strogo kontrolirane proizvedene pripravke od nje, a ne kod kuće uzgojene trave kako bi to željeli Sinčić i ekipa.

Ali što momci znaju o standardima proizvodnje lijekova i medicini utemeljenoj na dokazima kao i to da američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), do danas nije odobrila medicinsku marihuanu kao lijek niti za jednu indikaciju. Njezini pripravci upotrebljavaju se, ne za liječenje nego za ublažavanje simptoma poput mučnine i nesanice kod oboljelih od malignih oboljenja, side i drugih teških i neizlječivih bolesti, a sve pod nadzorom i na temelju preporuke liječnika specijaliste. Naravno, ako želimo biti ozbiljni i izbjeći dodatnu štetu i moguće nuspojave.

Još jedan joint

O štetnim posljedicama konzumiranja marihuane za psiho-fizički i emocionalni razvoj čovjeka te slabljenju njegova životna i intelektualna potencijala i motivacije, problemu razvoja ovisnosti, riziku od ulaska u svijet težih droga i mogućnosti duševnih oboljenja poput shizofrenije, sveznajući ‘gurui’ iz Živog Zida ni da bi riječ rekli. Na žalost, nisu jedini. U ovom su pitanju samo najistaknutiji predstavnici poveće grupe diletanata na hrvatskoj političkoj sceni. Nije njih briga ni kakvu bi poruku poslali djeci i mladeži njezinom legalizacijom. Možda se nadaju da bi ‘veseli i napušeni’, bez znanja i alata, i oni glasovali za njih kada postanu punoljetni.

One koje zanima što stručnjaci i ozbiljni ljudi misle o legalizaciji marihuane neka izdvoje malo vremena i pročitaju sljedeće tekstove: https://direktno.hr/direkt/dr-sakoman-za-direktno-mocni-lobiji-guraju-legalizaciju-marihuane-kako-bi-se-zadovoljio-interes-visokog-biznisa-105978/, https://direktno.hr/direkt/hrvati-su-treci-u-europi-po-konzumaciji-marihuane-a-legalizacijom-bi-ojacalo-ilegalno-trziste-prodaje-trave-106639/,https://direktno.hr/direkt/strucnjaci-za-direktno-prica-o-marihuani-lijeku-zgodna-dimna-zavjesa-zagovornicima-legalizacije-107413/ Uz Živi zid pozivamo i ‘naprednog’ Beljaka i ostale aktere na političkoj sceni koji podržavaju njezinu legalizaciju da ih pročitaju. Možda se i posrame kada sagledaju sve posljedice onoga za što se zalažu. Ili im je ‘žiža’ toliko umanjila kognitivne sposobnosti i učinila ih indiferentnima prema zbilji da će njihova reakcija na glasove razuma i struke biti još jedan zapaljeni joint.

Izvor: Daniela Dujmović Ojvan/direktno.hr

Odgovori

Skip to content