Marja Čolak: Zaustavite Reinera na bijelom konju

Dan kada je Martina Dalić podnijela ostavku zbog afere Hotmail u medijskom je prostoru imao tragikomičan, neugodan, ako hoćete i sramotan, grand finale, zahvaljujući ”velebnim” nastupima zastupnika koje za ovu prigodu možemo nazvati trio fantasticus Hrvatskoga sabora.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno vruću temu rekonstrukcije Vlade, sudbine Martine Dalić i Andreja Plenkovića i curenja mailova komentirali su Mostov Tomislav Panenić, SDP-ov Gordan Maras i HDZ-ov vitez i akademik Željko Reiner. E da, iz Slavonije se povremeno javljao stanoviti Stjepan Čuraj, HNS-ova saborska zamjena za Vrdoljaka. Njegovo gostovanje može se svesti na odgovor na pitanje voditelja Mislava Togonala o mogućnosti da nasljednik ministrice Dalić bude predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.

“Na moju žalost ne.”, rekao je Čuraj, otklonivši tako i strahove građana da će se ponoviti afera Razdjelnik.

Bilo bi možda zanimljivije da su u Otvoreno ubacili i zastupnika/cu iz Nezavisnih za Hrvatsku ili Živog zida, ali što je tu je, imali smo zato mudrog i lucidnog Marasa. Bivši ministar poduzetništva i inače je čest gost Otvorenog, manje-više predvidljiv u izjavama i tonu, ali nas i uvijek iznova podsjeti zašto je dobro da upravo on više nije ministar. A i taj službeni put u Las Vegas će se već nekako zaboraviti…

Panenić nas prenuo iz sna

Panenić je svoj skok iz provincije od općinskog načelnika do svjetla reflektora i saborskog zastupnika pristojno svladao, ali u njemu još tu i tamo bljesnu bunt i odvažnost da iskoči iz strogih uzusa uštogljenog velegrada. Tako nas je, ustajući u studiju sa stolca u namjeri da Reineru otme šalabahter, Panenić prenuo kad smo već gotovo utonuli u san, slušajući mlaku polemiku predstavnika oporbe i vladajućih. Na opće zaprepaštenje njegove ekscelencije Reinera. Postala je to vijest i u medijima u zemljama u okruženju, da ne kažem regiji.

No čega li se to Panenić tako prepao, kad je tako panično skočio na Reinera? Što li bi to Reiner mogao imati na papiru, a da je tako škakljivo i vrijedno incidenta u emisiji uživo? Panenić je naglom reakcijom gledatelja potaknuo i na takva razmišljanja, iako je u konačnici ipak izdominirao uvaženi doktor Reiner, kojega su njegovi vitezovi Svetog groba jeruzalemskoga prijavili Rimu zbog ratifikacije Istanbulske konvencije.

Njegova inovacija u korištenju pomagala pri televizijskom gostovanju, u vidu kombinacije šalabahtera na papiru i tipkanja poruka na mobitelu tijekom same emisije, ući će u anale. Džaba njemu sve pročitane knjige, sve titule svijeta, svi izliječeni pacijenti i svi vitezovi njegovi. Kada ne zna tri rečenice složiti bez da prepisuje.

Mora da je cijeli HDZ ponosan na Reinera

Navodno da se Reiner sam nudio da baš on ode braniti boje HDZ-a u Otvoreno. Kao kakav hrabri vitez na bijelom konju. I onda se mrtav hladan hvalio kako nije baš pratio novine i portale, i pritom tvrdio kako Martina Dalić nije rekla da odlazi pod pritiskom koalicijskih partnera, iako je to rekla. Pa lijepo ste se pripremili, akademiče. Baš ste reprezentativni, cijela stranka i njeni birači mora da su ponosni na vas! I da stvar bude gora, nakon svega ste uvrijedili voditelja i publiku tipkanjem na mobitel usred emisije!

Ako je već normalno da u Saboru zastupnici bez pardona tipkaju i surfaju za vrijeme rasprave i direktnog prijenosa, suzdržite se barem u studiju javne televizije! Bio bi to minimum kulture i respekta prema građanima. O otužnoj argumentaciji ne treba trošiti riječi. ”Ono sinoć” kod Togonala trebao je biti ”best of”, crème de la crème Hrvatskoga sabora na temu ostavke ministrice Dalić u ovom trenutku.

A mogli su poslati Puticu

Što je HDZ-u i Reineru ovo trebalo? Kao da nema mlađih, svježijih, u javnom nastupu snalažljivijih zastupnika u njihovim redovima, s kojima se dan poslije neće sprdati cijeli internet? Ako su već nepoželjni neki viđeniji ”desni” članovi, poput Maletić, Kovača, Stiera, ne bi li bilo korisnije da je na mjestu Reinera sjedila, primjerice, jedna umjerena profesorica hrvatskog jezika Sanja Putica? Ili mladi doktor pravnih znanosti Tomislav Sokol, koji je u Sabor ušao kao zamjena za Jasena Mesića?

Dok neki govore da je Martina Dalić spremna za političku mirovinu, jedno je sigurno – Reiner je spreman za medijsku mirovinu. Zaustavite viteza dok nije pao s konja.

Izvor: Marja Čolak/direktno.hr

Odgovori

Skip to content