17. svibnja 1992. Bibinje – kako je osvojeno strateški vrlo važno brdo Križ?

Operacija “Jaguar” događala se od 17. do 23. svibnja 1992. godine. Cilj je bio oslobađanje strateški važne točke: brdo Križ iznad Bibinja. Ovo brdo je imalo izuzetnu stratešku vrijednost, osobito u artiljerijskoj dominaciji i kontroli srpske vojske nad Zadrom i Jadranskom magistralom.

Na današnji dan Domovinskog rata, godine 1992., Bibinjci su zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske oslobodili dotad zloglasno brdo Križ

Položaje na Križu držala su tri voda s 50 neprijateljskih vojnika. U pažljivo pripremljenoj i koordiniranoj akciji pod zapovjedništvom bojnika Ivana Vitanovića sudjelovala je satnija iz Bibinja, izviđačka grupa 2. bojne iz Sukošana i 1. satnija iz Dračevca, svi iz 159. brigade.
Artiljerijsku podršku pružalo je zajedničko topništvo 112., 134. i 159. brigade, a značajno sudjelovanje u cijeloj operaciji bilo je i pripadnika Specijalne postrojbe zadarske policije.

Oko 13 sati, početkom operacije 17. svibnja 1992., presječena je komunikacija snaga na brdu Križ sa ostalim srpskim snagama. Narednih pet dana brdo Križ je bilo u blokadi. Nakon čekanja smjene čiji je dolazak bio predviđen, ručnim protuoklopom uništen je tenk T-34 i BOV te PZ topovima cijela kolona od 5 kamiona. 23. svibnja 1992. čitavo uporište se predalo hrvatskim snagama. U pregovorima je dogovoren transport 48 neprijateljskih vojnika do njihove točke sigurnosti, što je i izpoštovano.

2012. godine izašla je knjiga Ivana Vitanovića “Operacija Jaguar – oslobađanje brda Križ”.

http://https://youtu.be/4hka1YANdUY

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content