Tko je tražio povlačenje poziva Hasanbegoviću na dodjelu izraelskog priznanja za njegove djeda i baku?

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin, objavila je jučer HINA.

Dugogodišnji predsjednik Židovske općine Sarajevo Boris Kožemjakin inicirao je da se saborskom zastupniku Zlatku Hasanbegoviću povuče poziv za dodjelu priznanja Pravednik među narodima.

“Nezamislivo je da na dodjeli tako važnog priznanja bude osoba koja podržava natpis ‘Za dom spremni’, pod kojim su ustaše ubile tisuće Židova. Ta osoba zove se Zlatko Hasanbegović i morao sam spriječiti da se on pojavi na ceremoniji dodjele priznanja Pravednik među narodima”, rekao je jučer za Jutarnji list Kožemjakin.

“To ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili ljudski život”

Opoziv pod različitim pritiscima ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili jedan ljudski život, židovsku djevojčicu. To je jedino važno i u kontekstu te činjenice potpuno je irelevantno jesam li ili nisam dobio opoziv.“ – rekao je za Narod.hr dr. Zlatko Hasanbegović.

Dr. Hasanbegović nam je rekao kako je primio poziv na ceremoniju, a kako je o opozivu tog poziva saznao isključivo iz medija, te dodao:

“Žao mi je zbog toga. No ipak, to nije ključna činjenica”- rekao je ističući kako, bez obzira na sve, ništa ne može poništiti činjenicu o onome što su njegovi baka i djed učinili.
“To je jedino važno”- poručio je.

Dr. Hasanbegović ovih je dana posebno istaknuo i kasniju tragičnu sudbinu svoga djeda Sabrije Prohića, kojega su, nakon rata, na nepoznatom mjestu pogubile komunističke vlasti, a o čemu obitelj ni danas nema nikakve informacije.

“To je obiteljska tragedija. On je izvansudski smaknut na nepoznatom mjestu od strane jugoslavenskih komunista. Obitelj je cijeli život bila obilježena tom traumom”- kazao nam je Hasanbegović istaknuvši kako je ovo priznanje Pravednika među narodima, kojega su dobili njegovi djed i baka, neka vrsta zadovoljštine za proživljenu tragediju.

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić,  Sabrijinom bratu Avdi Prohiću i njihovoj majci Esmi Prohić odličje “Pravednika među narodima” država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njenog su oca Viktora pogubile ustaše a kansije joj je umla mati pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić a potom i njegov brat Sabrija i njegova supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći. Nakon rata, u rujnu 1945. godine po Nadu su došli preživjeli rođaci, a djevojčica je zajedno s njima 1949. doselila u Izrael.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content