19. svibnja 1991. Referendum za Hrvatsku – naša sloboda ima temelj u referendumu i zato ga nitko neće oduzeti narodu!

Nakon strašnog pokolja redarstvenika u Borovom Selu, te početaka etničkog čišćenja Hrvata iz sjeverne Dalamacije i Knina, Hrvatska se odlučila za narodni referendum!

Na povijesnom refrendumu hrvatski narod je odlučio reći NE Jugoslaviji i tako je refrendum postao temelj moderne Hrvatske: volje njezinih građana i tako treba uvijek ostati!

Usprkos namjerama nekih političkih elita da suzbiju ili čak onemoguće referendum kao najneposredniji građanski oblik odlučivanja – neće uspjeti jer je u samim temeljima hrvatske slobode!

Na referendum je izašlo 83,56% hrvatskih glasača, a čak 94,17% zaokružilo je “ZA”. Naprotiv, za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2% glasača.

Na današnji dan 19. svibnja 1991. godine održan je povijesno značajan referendum o hrvatskoj samostalnosti. Odluku o raspisu referenduma donio je predsjednik Franjo Tuđman. Građani su odgovarali sa “ZA” i “PROTIV” na dva postavljena pitanja. Prvo pitanje bilo je “Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?”.

Drugo pitanje bilo je “Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?” Na referendum je izašlo 83,56% hrvatskih glasača, a čak 94,17% zaokružilo je “ZA” na prvom pitanju. Za drugo pitanje tj. za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2% glasača.

Sukladno rezultatima referenduma Sabor RH mogao je 25. lipnja 1991. donijeti Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Izvršenje tih odluka odgođeno je zbog pritiska međunarodne zajednice sve do 8. listopada. Tada je konačno, jedan dan nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu, prekinuta svaka državno-pravna veza s Jugoslavijom.

Izvor: narod.hr

1 comment

  1. Anđeo

    Da,ime države je prominuto, ali se nisu prominili oni koji su četrdeset i pete uveli hrvatski narod u ropstvo jugoslavensko, a devedesetih su ostali vjerni crvenom šaranu valteru, jugo idealima tita, partiji, udbi i partizanluku, jedino što je u našem društvu procvalo, jest prisvlaka komunističke partije u vjerničku odoru devedesetih, i sad se vraćaju opet gdje su bili, pa sada imamo 90% ateista i 10%vjernika,To znači pet posto više komunjara nego prije devedesetih, izvinjavam se zaboravih:IK, PEDERE, PEDOFILE, I LAŽOVE KOJI UPORNO ZABORAVLJAJU OTVORITI ARHIVU, ILI BOLJE REČENO ODBIJAJU JE OTVORITI ARHIVU , JER TAKO IM JE NAJLAKŠE SAČUVATI DA NE IZIĐU NJIHOVA NEDJELA KOJA KRIJU I KOJA SU POčINILI OD 1945 DO DANAS!

Odgovori

Skip to content