U petak 25.05. u Splitu predstava ”Tko je ubio Zvonka Bušića?”

Dana 25. svibnja 2018. godine u 18.30 i 20.30 sati u Domu HV-a Split (dvorana Lora) održat će se izvedba kazališne predstave pod nazivom ” Tko je ubio Zvonka Bušića?”. 
Predstavu je scenski adaptirao Robert Kurbaša, koji u predstavi igra zajedno s Anom Vilenicom, uz alternaciju Lucije Dujmović. Predstava se izvodi prema tekstu Tihomira Dujmovića iz njegove knjige ”Hrvatska u raljama djece komunizma”. 
”Dogodilo se to da je Robert Kurbaša prepoznao potencijal mog teksta iz jedne ranije knjige i tako smo krenuli raditi na samom tekstu i predstavi. Kurbaša je napravio lavovski dio posla, meni je kao autoru teksta bilo jako teško kratiti i izbacivati neke dijelove, osim toga tekst je tražio dramaturške postavke koje je Kurbaša sjajno izveo dodajući niz silno važnih, ali teških i iznimno kompliciranih tehničkih detalja koji predstavi daju posebnu težinu. U predstavu se savršeno skladno uklopila Ana Vilenica koja je uistinu ušla u dušu Julienne Bušić. Mislim da je to sjajna predstava koja se neće lako zaboraviti ”, zaključio je Dujmović.
21
Ova domoljubna i emotivna predstava koja svjedoči kako o velikoj ljubavi prema domovini tako i o nevjerojatnoj ljubavi dvoje ljudi dirnula je u srce sve prisutne na premijeri u Zagrebu, a posebnu emociju izazvala je, kada se na pozornicu pojavila supruga Zvonka Bušića – Julienne Eden Bušić. A onda se dogodilo nešto što Hrvatska još nije vidjela: najveći dio publike doslovno je plakao. Bila je to uistinu nesvakidašnja scena! Stoga je i sami kraj predstave završio ovacijama i snažnim petominutnim pljeskom. Sjajna izvedba Roberta Kurbaše i Ane Vilenice publiku je digla na noge, a i sama glumica je na kraju predstave zaplakala.
“ Nova knjiga „Tko je ubio Zvonka Bušića?“ nastala je paralelno sa radom na kazališnoj predstavi kojoj sam se posvetio zadnjih mjeseci. Naime, radeći produkciju za tu predstavu a zahvaljujući Julienne Bušić došao sam do ogromne arhive vezane uz Zvonka Bušića. To more materijala o kojima šira javnost ne zna gotovo ništa čini najveći dio ove knjige, pa će tako, po prvi puta neki dokumenti doći do javnosti, kao što će knjiga donijeti i neke ekskluzivne fotografije. Primjerice, nikad nije objavljen govor suca koji je Zvonka osudio na doživotni zatvor. Sudac je kod izricanja presude rekao izrijekom da Bušića ne smatra teroristom niti zločincem, i da sa razumijevanjem gleda na njegovu borbu za nacionalna prava svog naroda. Zvonko Bušić je, međutim, prekršio američki zakon i zbog toga mora odgovarati…Nema medija u Hrvatskoj koji je ikad zauzeo takav stav prema Zvonku Bušiću. Da ne bi bilo dileme, sudac se okrenuo i pogledao po prepunoj dvorani i dodao da pretpostavlja kako u dvorani ima predstavnika jugoslavenske vlade i da i njima želi poručiti kako su; „ kazne koje će biti izrečene ovog jutra, kazne za počinjenu povredu zakona ove zemlje, a ne zato što optuženici zagovaraju borbu za hrvatsku samostalnost koju i ovaj sud smatra plemenitom i uzvišenom“…“, izjavio je Tihomir Dujmović.
Predstava je postigla veliki uspjeh kako u domovini tako i u inozemstvu. Upravo je nedavno kazališna predstava ” Tko je ubio Zvonka Bušića ” otvorila manifestaciju ” Hrvatsko proljeće središnje Bosne ” u Vitezu, Gornjem Vakufu i Uskoplju a dvorane su bile pune do posljednjeg mjesta. U narednom periodu predstoje predstave ponovo u Zagrebu  12. svibnja, 21. svibnja, 24. svibnja te 2. i 11. lipnja. Zatim 22. svibnja Ilok, 23. svibnja Osijek. Imotski je dogovoren 31. svibnja, Grude 1. lipnja te  Belišće 8. lipnja. Također,  dogovaraju se termini za za Njemačku, Australiju i Kanadu. 
Izvor: hu-benedikt.hr

 

Odgovori

Skip to content