Ivica Šola: Zašto sam potpisao inicijativu ‘Narod odlučuje’

Što se politike i političara u Hrvatskoj tiče, više od svih politoloških rasprava i znanstvenih radova rekla je jedna zbirka “čudnovatih pjesmica”. Naslov zbirke je “Uprknuće”, autor je ugledni splitski arhitekt i pisac Jerko Rošin, koji je samim naslovom knjige, jednom riječju sažeo svoje iskustvo funkcioniranja političkog sustava.

Ovom prigodom evo jedne “pjesmice” pod naslovom “Sabor odlučuje”. Tako Jerko pjeva: “Zemljom odjekuje: ‘Sabor odlučuje, o njemu ovisi jesi li ili nisi!’ Ljudi, to su priče za imat pokriće, Sabor su tek ruke bez svoje odluke.”

Budući da vjerujem g. Rošinu i njegovu iskustvu pretočenom u duhovitu i britku satiru, umjesto “Sabor odlučuje”, kako ga je opisao Rošin u “Uprknuću”, ne preostaje drugo nego okrenuti se i podržati referendumsku inicijativu koja želi riješiti problem uprknuća, a nazvana je “Narod odlučuje”, dakle, za “ruke od svoje odluke”, a ne šefa stranke.

Sjevernokorejski klonovi

Važeći izborni zakon u kojem šefovi stranaka, od Plenkovića do Bernardića, odlučuju o poretku na listi i ucjenjuju neposlušne da ih neće staviti na listu ako se ne uprknu, generira klijentelizam, korupciju, uhljebljivanja, a od demokracije čini farsu, svodi je na ispitivanje javnog mnijenja koje Plenkovići i Bernardići provode svake četiri godine.

I onda prevare narod i svoje birače, kao aktualna transrodna koalicija HDZ – HNS. Kada sam vidio da su sve stranke, od HDZ-a do SDP-a, protiv izmjena aktualnog izbornog zakona na platformi uprknuća, jer uvođenjem tri preferencijska glasa Plenkovićev, Bernardićev… anus prestaje biti politički faktor, a demokracija se od uprknuća pretvara u odgovornost biračima, a ne šefu stranke; dakle, kada su svi političari protiv izmjene takvog izbornog zakona, i uvođenja novog s većim brojem preferencijskih glasova, prosječno inteligentan čovjek ne treba imati dileme i treba potpisati referendumsku inicijativu “Narod odlučuje”.

Represija protiv naroda i inicijative, plaćanje štandova, zabrane…, govori kako se političke kaste boje svog (?) naroda i njegova mišljenja, kako oni ne daju da se narod, nakon što se izborio za državu, izbori za demokraciju i slobodu.

Da, imamo državu, no ne živimo u demokratskom, nego u partitokratskom društvu, daleko od volje naroda, kojeg su upravo takvim uprknutim izbornim zakonom ne samo masu puta izvarali, nego i opljačkali, osiromašili, a ljudi od tih “borgova” bježe iz države, jer pored partijskih uprknutih uhljeba ne mogu naći posao, niti zaraditi za pristojan život.

Političari koji u narodnim inicijativama i narodu vide neprijatelje nisu demokrati, nego manje ili više uspješni sjevernokorejski klonovi, samo imaju drugačije frizure od Kim Jong-una, i ništa drugo.

Imali su priliku više od dvadeset godina kroz institucije izmijeniti taj zakon, duboko uprknut, ali nisu. Zato ne preostaje drugo, kao kada se svrgavaju diktature, pa i ova demokratura, da se narod sam organizira i izbori za stvarnu slobodu i demokraciju protiv uprknokracije.

Sauche niču na sve strane

Što se tiče referendumskog prijedloga kako manjine ne bi mogle odlučivati o vlasti, prigovara se o diskriminaciji. U redu, onda cijela napredna Europa, na koju se inače “mainstream” uprkature pozivaju, diskriminira manjine, jer one nigdje u EU-u ne odlučuju o vlasti, a cijela Europa ima osam zagarantiranih mjesta manjinama, kao i mala Hrvatska.

Jedan od najvećih ustavnopravnih stručnjaka, i sam pripadnik manjine, prof. Smerdel, smatra kako takav prijedlog niti je protuustavan, niti diskriminirajući, dapače, sadašnje stanje omogućuje da manjine formiraju vlast s par stotina glasova, ali da manjinama, kao što već jest, treba zagarantirati sva moguća prava.
Pri tome treba reći da se ne smanjuje broj samo zastupnika nacionalnih manjina, nego SVIH zastupnika, pa onda, logično, i manjinskih.

Koliko je ovaj izbori zakon apsurdan, evo zornog primjera Furija Radinakoji je bio jedini zastupnik talijanske manjine, i bilo bi dovoljno da samo s jednim glasom, svojim, uđe u Sabor!? Zato se i Radin i Pupovac bune. Zašto se Radin ne zapita imaju li Hrvati u Italiji ili Srbiji takva prava? Ne, nemaju, niti igdje drugdje bilo koja manjina.

K tome, jedno je pozitivna diskriminacija, koju pozdravljam, a odlučivanje o vlasti je drugo, i u ovakvom sustavu, kako je upozorio i Smerdel, ono je izvor koruptivnog djelovanja, političke trgovine. Nije Europa glupa niti “diskriminatorska” kada manjinama ne da da odlučuju o vlasti, ali im jamči sva moguća građanska i ljudska prava.

Mladi se iseljavaju, korupcija, klijentelizam i uhljebi cvjetaju na svim razinama, Sauche niču kao gljive poslije kiše, autokratski stil vladanja u strankama, reketarenje medija…, sve je to posljedica izbornog sustava uprknuća. Pa onda, s Rošinom počesmo, neka Jerko i završi: “Saborski statisti po svemu su isti kao kazališni, važni i suvišni kako radnja traži, samo nek im važi ona glavna stvar: pristojan honorar!”

Eto, zato sam potpisao referendum za promjenu izbornog zakona koji traje do nedjelje. Dosta je uprknuća!

Izvor: Ivica Šola/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content