Narod odlučuje: Split je jedini veliki grad koji ne naplaćuje demokratsko izjašnjavanje

Inicijativa “Narod odlučuje” zajedničkim je početkom konferencije za novinare u petak u Rijeci i Splitu u 12 sati željela upozoriti javnost na gušenje ustavnih prava građana ove države od političkih oligarha na vlasti, u prvom redu od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, piše Slobodna Dalmacija.

U Inicijativi drže da upravo on građanima uskraćuje rpavo zajamčeno Ustavnom, a odnosi se na članak jedan u kojem se ističe da je Hrvatska nedjeljiva, demokratska država, te stoga, smatraju, nema pravo zabranjivati neposredno odlučivanje, te prikupljanje potpisa za referendum.

“Ovim putem šaljemo poruku da je Split uz Riječane, te pozivamo resorno ministarstvo da preuzme odgovornost i poduzme mjere koje će onemogućiti kršenje Ustava. Od 2001. do 2015. godine Rijeku je napustilo 23 000 mladih ljudi, zato želimo promjenu izbornog sustava, u kojem će narod izravno utjecati na to tko će ih zastupati”, istaknula je Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative “Narod odlučuje”.

Jelena Teklić, koordinatorica inicijative za Splitsko-dalmatinsku županiju, javno je zahvalila gradonačelniku Andriji Krstuloviću Opari koji jedini od poteštata velikih gradova ne naplaćuje i ne zabranjuje demokratsko izjašnjavanje. Navela je da je Grad Split odobrio 18 lokacija na kojima se od nedjelje prikupljaju potpisi za raspisivanja referenduma o izmjenama izbornog sustava, te da su zadovoljni dosadašnjim odazivom građana. Potpisi se prikupljaju do 27. svibnja, a za raspisivanje referenduma potrebno ih je 375 000.

Podsjetimo, cilj referenduma je osigurati veći stupanj odlučivanja birača o njihovim saborskim zastupnicima, njihovo veće sudjelovanje u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije.

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content