Novac koji dajete za Pupovčev SNV troši se na brojanje pozdrava ZDS ili kako naći 11.309 razloga za opravdati svoje postojanje

Bilten Srpskog narodnog vijeća, kojem je na čelu jedan, jedini i neponovljivi Milorad Pupovac, i ove je godine posebnu pažnju posvetio portalu Direktno. Ne može se čovjek oteti dojmu da se bilten izrađuje s unaprijed postavljenim tezama za koje pošto poto u medijskom i javnom prostoru treba naći potvrdu. Pa se, kako bi se zadovoljila forma i opravdao razlog za postojanje SNV-a na račun poreznih obveznika, pod egidom fašizma i huškanja u bilten utrpalo svašta, pa i ono što barem malo miriše na nacionalizam.

Tako je u dijelu biltena u kojem se bavi medijima, SNV primijetio kako je ”antisrpske sadržaje nastavio objavljivati i Direktno.hr,  portal blizak vladajućem HDZ-u’’.

‘’U 2017. je godini taj portal pokretao svojevrsne kampanje protiv događaja sa srpskim predznakom”, kažu Pupovčevi analitičari, prikazujući tako profesionalno novinarsko izvještavanje kao antisrpsku propagandu.

‘’Povodom Dana srpske kulture, održanih ljetos u Puli, svojim su čitateljima danima servirali objave u kojima skandaliziraju plesanje Užičkog kola u centru toga grada, kao i objavu notornog Velimira Bujanca, voditelja i urednika TV emisije Bujica. (…) Direktno.hr svoj je obol dao i u kampanji o podmetnutim požarima’’, navode u SNV-u potom citirajući retke Tihomira Dujmovića.

Potom nas SNV optužuje za pokretanje hajke protiv Hrvatske radiotelevizije, ‘’zbog toga što je u emisiji Lijepom našom, za vrijeme požara, ugostila srpskog pjevača Miroslava Ilića’’.

‘’Taj je portal među prvim desno orijentiranim medijima koji su napali Draganu Jeckov (SDSS) zbog toga što se kolegama u Saboru obratila na ekavici, odnosno na srpskom jeziku’’, nastavljaju u Pupovčevom biltenu govoreći o Direktnom.

Gospodo iz SNV-a, oprostite što prije objave ovih iznimno čitanih i komentiranih članaka za dopuštenje nismo pitali vašeg šefa ili barem Sašu Miloševića.

U SNV-u su, pohvalno je, svjesni snage portala

Nije SNV-u, dakako, samo portal Direktno bio na tapeti. Dotaknuli su se i drugih, uvjetno rečeno, desnih portala, televizije i tiska. Zanimljivo, SNV je primijetio kako u 2017. godini nije zabilježeno pokretanje novih internetskih portala ”preko kojih se promovira radikalni nacionalizam, ustaštvo i pozivi na nasilje, ali da postojećim portalima koji objavljuju takve radove raste čitanost”. Ovo opažanje bi mnogi akteri u hrvatskoj politici i društvu trebali pribilježiti i uzeti za ozbiljno. U SNV-u su, s punim pravom, pridali važnost i posebnu pažnju portalima, koje dio neupućenih, posebice lijevih ”opinion i decision makera” i dalje pokušava prikazati marginalnim.

U SNV-u su očito itekako svjesni ”opasnosti” koje po njihovo postojanje donosi slobodni internetski necenzurirani medijski prostor. U vrijeme kad se većina građana informira putem interneta, društvenih mreža i portala, SNV je mudro zaključio da ne smije zanemariti taj utjecaj, nego da ga, štoviše, treba posebno izdvojiti i označiti kao opasan.

Pohvalno je da Pupovčeva ekipa prati trendove i da je svjesna snage koju ti, navodno marginalni, portali imaju. Oni su sve, samo ne beznačajni, jer u pojedinim slučajevima njihov ukupni doseg zna biti veći od dosega politički korektne televizije i kontroliranog tiska zajedno. I što je najvažnije – omogućuju interaktivnost. Dopuštaju čitatelju da odmah, u realnom vremenu i bez cenzure, izrazi i objavi svoje mišljenje kroz komentare pod člancima. U tom smislu, SNV je i segmentu komentara pod člancima ovih portala (plus Index.hr) na društvenim mrežama posvetio posebnu pažnju.

11.309 razloga za opravdati postojanje SNV-a

Predstavljajući bilten, autorica analize Nina Čolović rekla je kako je u prvih osam mjeseci prošle godine najviše komentara koji su sadržavali pozdrav “Za dom spremni” zabilježeno na Facebook stranicama Direktno.hr, Dnevno.hr, Index.hr i Priznajem Hrvat sam, njih 11.309”. Pazite sad, subjekt kojemu bi prioritet trebala biti briga za uvjete života srpske manjine (neki, podsjećam, još nemaju struju), troši popriličan broj sati na – pretragu i brojanje komentara u kojima se spominje ZDS, kako bi se, valjda, još jednom podsjetilo urbi et orbi da su Hrvati ništa drugo nego fašisti.

”Od ukupnoga broja komentara na stranici Direktno.hr (235.913), njih 2.064 (0.87%) sadrži poruke u kojima se pojavljuje neki oblik sintagme za dom (spremni) ili kratica ZDS. Na Index.hr-u 3.533 komentara i odgovora na komentare od njih 1.340.757 (0.26%) obuhvatilo je za dom spremni, a na Dnevno.hr-u od 179.362 poruke pronašli smo njih 1.585 (0.88%) s tim riječima. Priznajem, Hrvat sam je od 237.065 poruka korisnika sadržavala 4.127 komentara i odgovora na komentare s tom karakteristikom (0.17%)”, pokazala je analiza SNV-a, a u objašnjenju rezultata iz vijeća komentiraju kako se možda radi o tome da neki portali ne žele brisati takve komentare ili nisu dovoljno aktivni u brisanju.

Ipak, spomenuli su i da portal Direktno jasno upozorava čitatelje kako će se sankcionirati govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje.

Pupovčevo glasilo polaže ekskluzivno pravo na satiru

Dok od tiskanih medija SNV kao sporne spominje tekstove u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, vidi čuda, o tekstovima Jutarnjeg lista, za koji piše supruga Milorada Pupovca i visokopozicionirana članica HND-a Slavica Lukić, niti ”s” od spornog.

Ali glavno da se huškačkim kvalificiraju naslovi za koje se iz (izraelskih Barack F-16) aviona vidi da su figurativni, metaforički, ako hoćete i satirični. Ali kad Novosti pucaju po Hrvatskoj, domoljubima i kleru s onim što oni nazivaju satirom, e onda to nije huškački ispad, onda je to umijeće pisane riječi i sloboda izražavanja. Čini se da ekskluzivno pravo na satiru i cinizam u Hrvatskoj polaže samo glasilo Srpskog narodnog vijeća. E pa, braćo, nismo se za to borili.

Izvor: Marja Čolak/direktno.hr

Odgovori

Skip to content