Dr. Stjepan Šterc: Razarajuće zatvaranje političkog kruga

Promjena obrasca upravljanja Hrvatskom kroz vrijeme se nimalo nije osjetila, kao uostalom niti s izmjenom aktera, koalicijskih partnera, modernističkih ideja, europskih direktiva i sličnih najavljivanih revolucionarnih promjena, od kojih je Hrvatska, uvijek po njihovu izričaju, trebala imati nesagledive i nikad doživljene velike koristi.

Politička predstava nalik drami s prevladavajućim elementima klasične tragedije traje bez prekida u Hrvatskoj već više od 20 godina i uvijek dominira na javnoj političkoj, društvenoj i inoj sceni i u svim segmentima hrvatskog društva i prostora kad akteri predstave, po ne znam koji put, pokažu beskrajnu sebičnost, neosjetljivost i potpunu ignoranciju elementarnih potreba hrvatske populacije. Predstava gotovo do razine ismijavanja svih oko upravljačkog političkog sustava i njihovih nezamjenjivih veličina, čija je arogancija i umišljenost obrnuto proporcionalna s razumijevanjem hrvatske objektivne stvarnosti.

Promjena obrasca upravljanja Hrvatskom kroz vrijeme se nimalo nije osjetila, kao uostalom niti s izmjenom aktera, koalicijskih partnera, modernističkih ideja, europskih direktiva i sličnih najavljivanih revolucionarnih promjena, od kojih je Hrvatska, uvijek po njihovu izričaju, trebala imati nesagledive i nikad doživljene velike koristi. Najave velikih misli, djela i koraka upravljača naših dana i sudbina, pretvaraju suvremenu Hrvatsku u vlastitu političku igračku ili, pak, riznicu vlastitih materijalnih, financijskih i psiholoških potreba, kao da u njoj nema nikog drugog osim njih – političkih upravljača matricom.

Razarajući učinci na hrvatsku populaciju

Ulazak Hrvatske u upravljačku matricu, na nevjerojatan su način potvrdili recentni događaji u kojima uopće ne postoji osjećaj krivnje, odgovornosti i sličnih slabosti, izgrađenih, inače, kod većinske populacije u njihovoj stalnoj borbi za egzistenciju kroz svakodnevnicu u zatvorenoj matrici. Poigravanje sa sadržajima matrice (ukupnim izvanupravljačkim stanovništvom) velikih financijskih i ekonomskih stručnjaka, biranih osobnim povezivanjem i interesnim materijalnim zadovoljavanjem i podržavanih politički uspostavljenim ustrojem, put je Hrvatske prema zatvorenom krugu razarajućih učinaka na hrvatsku populaciju i njezine strukture i trendove. Refleksije su svega na hrvatsku mladost porazne, a za hrvatsku budućnost i puno pogubnije, nego što su materijalni i financijski gubici uslijed usmjeravanja i pretakanja pokrivanih političkim i normativnim slaganjem okvira matrice. Najgore je od svega kada akademski bezlični podanik, umjesto osobnog dostojanstva i slanja poruke, mladima izabere predaju, spuštanje štita i opće ponižavanje i služenje u zamjenu za malo javne scene, sudjelovanja u upravljanju matricom i blagoslova unutar zatvorenog političkog kruga.

Nastavak može samo izazvati dodatni odlazak umornih od hrvatskog čvrstog političkog stiska ili pobunu protiv političkih strojeva bez emocija, razumijevanja drugih i prihvaćanja hrvatskih nacionalnih potreba. Mislili smo kako su Zvjezdane staze čista fikcija, bez imalo društvene realnosti, međutim poruka o uzaludnom otporu i veliki odlazak mladih iz Hrvatske, pretvaranje je filmske fikcije u hrvatsku krutu stvarnost u kojoj budućnost, ipak, ovisi o ljudima. Onima koji žele promjene, nose bunt i snagu u sebi, razumiju hrvatske potrebe, djeluju po zakonitostima znanstvenih spoznaja, uvažavaju osobnost i onima koji su svoju mladost spremni postaviti kao limes. Zbog hrvatske i naše budućnosti.

”Mi smo Borg. Spustite štitove i predajte brodove. Dodat ćemo vašu biološku i tehnološku raznolikost našoj. Vaša kultura će se prilagoditi kako bi služila nama. Otpor je uzaludan.”

Nasuprot toga sve se može svesti na gornju poruku i kasnije postupanje, na konačno zatvaranje političkog kruga i na upravljanje Hrvatskom s dvije dosad vladajuće stranke/partije kao pokorenom i zatvorenom matricom, inače razarajućim modelom za Hrvatsku.

Zahvala Tanji Lupieri, magistri sestrinstva

Prateći pacifiziranje Hrvatske političkom i ekonomskom doktrinom preuzetom iz Zvjezdanih staza, nismo niti primijetili pobunu, posebno važnih i vrijednih među nama, protiv političkih strojeva. Koje (koji) su tu kad ih najviše trebamo i kad drugih nema blizu. Pretpostavljajući ekonomsku i financijsku nadgradnju temeljima društva koje čine zdravstvo, školstvo, znanost, kultura i pravni sustav, nezasluženo postavljamo i usmjeravamo cjelokupnu javnu i političku scenu prema akterima koji, upravljajući matricom, niti ne mogu razumjeti objektivne hrvatske potrebe. Prosvjedi su stoga hrvatska realnost, pogotovo kad dolaze od nositelja tih temelja i populacije čija je profesionalna i ljudska zadaća – pomoć svima koji uz tu pomoć traže novu nadu i novi put kroz život. Spustite štitove i predajte brodove, poručivali su svima ovih dana izabrani i nedodirljivi, no oni ih nisu poslušali jer slijede svoj zanos i dostojanstvo svog posla zbog nemoćnih za protest i pobunu. Njihovim odlaskom, Hrvatska postaje siromašnija, a hrvatskom se zdravstvu urušavaju temelji do razine potrebne funkcionalnosti. Zar ne možemo razumjeti u ovoj zemlji niti njih?

„Tisuću medicinskih sestara prosvjedovalo u Zagrebu”
„Oko tisuću medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u subotu, na Međunarodni dan sestrinstva, u prosvjednoj povorci središtem Zagreba, kojom su tražili poštivanje kolektivnog ugovora i bolje uvjete rada.
Oko deset tisuća sestara nedostaje u sustavu hrvatskog zdravstva, a jedna sestra u hrvatskim bolnicama obavlja posao koji u drugim europskim zemljama rade tri ili četiri sestre, istaknuli su organizatori prosvjeda iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara…” (Direktno, 12.5.2018.).
Oh, Sister, rekao bi veliki Bob Dylan i lirskim izričajem nastavio propovijedati misaone i duhovne vrijednosti s kojima ostajemo bogatiji, razumniji i spremniji na prihvaćanje drugih oko sebe. Posebno onih kojima je njihova pomoć potrebna.
Oh sisterwhen I come to knock on yourdoor
Don’t turnawayyou’ll createsorrow
Time is an ocean but itends at theshore
Youmaynotsee me tomorrow.
Povratak u realnost izgleda otprilike ovako i zahvala na tome Tanji Lupieri, magistri sestrinstva i predsjednici Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Prijedlozi Hrvatske udruge medicinskih sestara

• Prema podacima OECD-a, sestrinstvo u EU-u je u samom vrhu najtraženijih profesija.
• Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) ima registriranih 38.736 (2017. godine) medicinskih sestra i tehničara, a od ulaska RH u EU, 1.7.2013. do kraja 2017., izdano je 1829 potvrda za rad izvan RH (Irska, Njemačka, Austrija…). Najviše odlaze medicinske sestre SSS, a zatim prvostupnice sestrinstva. Razlozi odlaska su: osobni dohodak, organizacija rada, uvjeti rada, nepriznavanje razine obrazovanja…
• Zemlje Europske unije imaju na 100 tisuća stanovnika prosječno zaposleno 755 medicinskih sestara/tehničara, a u RH je na jednak broj stanovnika zaposleno 499 medicinskih sestara/tehničara. Dakle, gotovo 50 posto manje!
• Krajem 2016. godine, u sustavu zdravstva RH bilo je zaposleno ukupno 68.411 zdravstvenih radnika i suradnika, a u ukupnom broju zdravstvenih radnika najbrojniju profesionalnu skupinu unutar zdravstva čine medicinske sestre i medicinski tehničari, njih 30.413 ili 44,4 posto (11,3 posto medicinskih tehničara).
• Univerzalna zdravstvena pokrivenost (UHC) zahtijeva stavljanje zdravlja i dobrobiti pojedinaca i zajednica u središte zdravstvenog sustava i gospodarskog razvoja zemlje.
• Medicinske sestre najbolje poznaju unutarnji ustroj zdravstvenog sustava i zdravstvenih ustanova i sukladno obrazovanju, sposobnostima i odgovornostima, ne bi trebale apriori biti isključene s upravljačkih pozicija.
• Odlazak sestrinskog osoblja odlazak je cijelih obitelji i izravna destrukcija demografske i zdravstvene slike RH, te samog temelja hrvatskog društva. Posebno to vrijedi za ruralna, brdsko-planinska, prigranična i otočna područja, jasno vidljivih posljedica odlazaka pojedinaca i cijelih obitelji praktički u svim djelatnostima.
• „Biti mladi liječnik i medicinska sestra i živjeti u Hrvatskoj” (pismo upućeno državnom vrhu već 3.5.2017. godine) postaje izazov, a „zbunjujući sustav temeljnog obrazovanja medicinskih sestara, nerazumijevanje sestrinstva kao samostalne profesije, organizacijska neusklađenost s potrebama za zdravstvenom njegom i razinama obrazovanja, nepovoljni uvjeti rada, nedostatna, nedosljedna i spora komunikacija s različitim dijelovima zdravstvenog sustava, razlozi su nezadovoljstva i odlaska medicinskih sestara iz RH”.
• Manjak kadrova u sestrinstvu prisutan je već duže vrijeme, radna se mjesta ne mogu popuniti, u smjenskom radu jedna sestra skrbi o većem broju pacijenata, a ukupno je stanje sve bliže poražavajućem. Istodobno, Europa u demografskom tipu izrazito duboke starosti traži sve više medicinskih sestara, nudeći im bitno povoljnije uvjete. Nas taj problem, za sada, gotovo i ne zanima, niti pokušavamo barem osmisliti poticajni model ostanka, usprkos vrlo konkretnim prijedlozima Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Promjena neumitno dolazi s buntovnom mladošću

Skretanjem pozornosti na djelovanje temeljnih sustava u Hrvatskoj i ovim primjerom želimo po ne znam koji put skrenuti pozornost na političku sebičnost i nesposobnost razumijevanja hrvatskih potreba. Kome je važna skrb u budućnosti za oboljele i starije osobe, u vrijeme kad se politički krug u Hrvatskoj zatvara zbog partijskih potreba zbrinjavanja i vođenja? Razarajući su čimbenici na hrvatsko društvo i prostor pritom potpuno nevažni, demografska se problematika doima kao dodatni teret izabranima, a svi se nezadovoljnici takvim stanjem proglašavaju nevažnima, opasnima, nesposobnima, neodgovornima… Puno dramatičnije izričaje nismo, za sada, niti spominjali, iako su svi svjesni kako vrijeme promjena neumitno dolazi s buntovnom mladošću, velikim nezadovoljstvom ukupne populacije, slikama koje svatko normalan ne može više gledati i s vremenom u kojem politički determinizam i dekadencija ne mogu vječno trajati.

Svako, pak, negiranje potreba za promjenama i dovođenje u sumnju snaga i mogućnosti novih naraštaja (bilo ono naručeno ili svjesno izgovarano), prilog je postojećoj dekadenciji i jasna potvrda intelektualnog siromaštva, anacionalnog postupanja ili samo najamnog odnosa, u kojem se na apsolutno ništa smisleno ne može računati. Prihvatiti razarajuće zatvaranje političkog kruga ili slijediti želju za promjenama, nije baš težak izbor. Pogotovo onog tko vjeruje u hrvatsku mladost i budućnost!

Izvor: Stjepan Šterc/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content