Zajednica Susret započela kampanju o opasnostima ovisnosti modernog doba pod nazivom „Neću biti ROBoT“

Kako bi skrenula pozornost na ovisnosti o mobitelima, računalima, raznim tehnološki pomagalima, Humanitarna organizacija Zajednica Susret pokrenula je kampanju pod nazivom „Neću biti ROBoT“ koja je predstavljena u srijedu u Osnovnoj školi Cvjetno naselje. Odabir škole za početak javne kampanje simbolična je poruka osmoškolcima i njihovim roditeljima kako trebaju osvijestiti problem ovisnosti o tehnologiji koji djecu pretvara u robote i ugrožava njihov razvoj.

„Zajednica Susret kampanjom „NEĆU BITI ROBOT“ skreće pozornost na vrijeme koje djeca, mladi i mi odrasli provodimo uz razne tehnologije i sve što nam one omogućavaju. Jedna od značajnijih stvari koju nam tehnologije daju jest igra  što zasigurno i jest jedna od osnovnih  životnih  potreba. No ovom kampanjom se ne borimo protiv playstationa,  igrica, a posebno ne protiv računala i interneta jer je njihova potreba u današnjem društvu neupitna, ali upozoravamo na vrijeme koje dijete provede uz tehnologije. Prema mišljenju stručnjaka to je najviše  dva sata dnevno, a sve više od toga može biti štetno“, izjavila je predsjednica Humanitarne organizacije Zajednica Susret Suzana Horvat Kutle.

Kampanja će se provoditi u dvanaest osnovnih škola u svim zagrebačkim gradskim četvrtima, a očekuje se nastavak i u  drugim hrvatskim gradovima.

Kampanja će trajati do kraja godine uz podršku Grada Zagreba, Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, te uglednih liječnika psihijatara koji se bave ovom problematikom.

„Svjesni problema koji je već prisutan u našim školama uključili smo se u kampanju Zajednice Susret kako bismo preventivno djelovali u sprečavanju posljedica modernih ovisnosti. Štetnost ovisnosti novog vremena moramo približiti ponajprije roditeljima, a potom i djeci i nama stručnim djelatnicima škole koji s njima radimo jer samo zajedničkim snagama možemo osvijestiti ovaj problem. Kampanju ćemo provoditi među učenicima viših razreda osnovne škole, ali vjerujemo da je prevenciju potrebno „spustiti“ i u niže razrede. Svakodnevno svjedočimo tome da su djeca satima uz kompjutorske igrice, u virtualnom svijetu što je višestruko štetno za njihov razvoj. Stoga vjerujemo da ćemo ovom kampanjom educirati i roditelje i djecu kako je potrebno ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima,  a tehnologiju koristiti umjereno da ne bismo postali ROBoTi“, izjavila je ravnateljica Osnovne škole Cvjetno naselje Nataša Batnožić.

Dr. Ivan Ćelić, specijalist psihijatar i predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti istaknuo je kako pretjerano i nekontrolirano korištenje tehnologije djeluje na naš mozak i izaziva promjene u ponašanju poput drugih ovisnosti, te poručio: „Kako prepoznati da se radi o ovisnosti o tehnologiji? Ako netko od vas počne dobivatinedovoljne ocjene, prestane se družiti s vršnjacima, biti na igralištu, ne funkcionira kao prije i zatvara se u sebe, zakazuje u svakodnevnim aktivnostima, došlo je do problema ovisnosti. Zato je ova kampanja vrlo važna jer će govoriti o  potencijalnim problemima. a, educirat će vaše roditelje i nastavnike o ovom problemu“. Njegova je poruka osmoškolcima jasna: „Odložimo mobitele sa strane i provedimo kvalitetno druženje s bliskim osobama“.

Predstojnik Vladinog ureda za zlouporabu droga Željko Petković također je pozvao sve okupljene da djeci pokušaju omogućiti sigurno djetinjstvo i normalno odrastanje i da se  othrvaju svim izazovima.

„Djecu ne treba  plašiti tehnologijom jer ona nije problem već je problem čovjek, kako i koliko koristi tehnologiju. Mladi su skloni gubiti svoje vrijeme, a moderna tehnika im to i omogućuje. Igre na kompjutoru su dobra stvar, ali vrijeme provedeno u tome netko treba prekinuti i skratiti kako ne bi došlo do ovisnosti“, zaključio je dr. Maršić te poručio okupljenim osmoškolcima:„Sami smo sebi neprijatelji ako ne koristimo ljepotu života, a to je vaše djetinjstvo koje mora biti kreativno.Moderna tehnologija oduzima kreativnosti, a vi morate biti aktivni u igri“.

Kampanji Zajednice Susret podrškom su se priključile i poznate javne osobe, pjevači, sportaši, glumci čije će poruke podrške biti objavljivane tijekom kampanje na mrežni stranicama udruge. Pjesmom podrške već na početku kampanje odazvali su se Paola Valić Bekić, Matea Kranjčec Angie i Dino Petrić.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content