Salezijanci na splitskom Kmanu slave 50. obljetnicu župe

Salezijanci ovog vikenda slave 50 godina dolaska u župu Marije Pomoćnice na Kmanu, a njihovo slavlje uveličat će i vrhovni poglavar Družbe don Angel Fernandez Artime!

– Morali smo ga ‘bezecirat’ godinu dana ranije, priznaje nam vikar župe i voditelj Oratorija don Mirko Barbarić i najavljuje u subotu navečer u 19 sati misu za mlade i susret s vrhovnim poglavarom Salezijanske Družbe u 21 sat. U nedjelju 27. svibnja svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predvodit će don Pejo Orkić, provincijal hrvatske salezijanske provincije, a prigodnu riječ će uputiti vrhovni poglavar don Angel F.A. uz izravni prijenos na HTV-u. Salezijanci očekuju oko 250 gostiju, uzvanika, dobrotvora, volontera na svom slavlju.

Još su živa sjećanja na vrijeme dolaska Salezijanaca na Kman. Župa je osnovana 1966. godine a prvi župnik bio je don Alojzije Bavčević, a potom don Drago Šimundža, svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije koji su dali svoje priloge za monografiju u kojima govore o nastanku, rađanju župne zajednice i prvim iskustvima. 

Dolazak don Angela kao desetog nasljednika don Ivana Bosca, utemeljitelja Salezijanaca, posebno raduje mlade, tim više što je ovog sveca omiljeni papa u Hrvata Ivan Pavao II. proglasio ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu. Upravo po tome prepoznatljivi su i Salezijanci na Kmanu koji okupljaju mlade u brojnim duhovnim, sportskim i kulturnim sadržajima u svom centru, a omogućavaju i ljetovanje mladima iz drugih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na završno slavlje stižu im i mladi iz Žepča.

Mise i susreti ovog vikenda tek su završnica velikog slavlja koje je počelo još prošle godine 8. prosinca na blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, a nastavljeno je proslavom blagdana svetog don Ivana Bosca 31. siječnja ove godine. 

Uz to je cijeli ovaj tjedan u znaku proslave koja je intenzivirana trodnevnicom za župni blagdan Pomoćnice kršćana. Započela je u ponedjeljak, a predvodio ju je fra Ivan Matić. Na sam blagdan Pomoćnice kršćana u četvrtak 24. svibnja je procesija s Gospinim kipom po ulicama Kmana u 18 sati, nakon čega u 19 sati slijedi svečana sveta misa koju predslavi međugorski župnik fra Marinko Šakota, a animira zbor mladih iz Međugorja. 

SNJEŽANA ŠETKA / MISIJA; Foto: JOŠKO DADIĆ

Odgovori

Skip to content