Uredba o zaštiti osobnih podataka neće zaštititi građane

Sutra u Europskoj uniji stupa na snagu Uredba o zaštiti osobnih podataka. Ime, datum rođenja, OIB, fotografije, video snimke, podaci o obrazovanju, plaći, seksualnoj orijentaciji, otisak prsta, snimka šarenice oka, podaci o računima u banci i zdravlju, sve je sad u vrlo strogoj sferi zaštite, a kazne za one koji koriste vaše podatke nedozvoljeno idu i do 20 milijuna eura.

GDPR: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja?

U Temi dana o ovoj su temi govorili Igor Vulje, načelnik Službe za nadzor (AZOP) te Lucijan Carić, stručnjak za sigurnost informacijskih sustava.

Na pitanje jesmo li spremni za sutra, Velje je rekao da u “formalnom dijelu pripreme koje su bile potrebne na razini državnih tijela – da su one ostvarene i da smo spremni za primjenu GDPR-a. Što se tiče obveznika, pa i građana kao ključnih nositelja, nikada nije dosta vremena. Rijetko kad je netko potpuno spreman da bi to izjavio”, rekao je.

“Svi obveznici nastoje biti usklađeni, a da to ne naruši njihove dosadašnje ponašanja, tj. ne iziskuje velike troškove. Naravno da su tu u situaciji kada i nije njihov interes da to odrade na najbolji mogući način, nego se gleda samo izbjegavanje moguće štete. Što se tiče građana problem je u tome što u javnosti bilo je zaista mnogo djelomično ili čak u potpunosti krivih informacija koje su građane zbunile”, naglasio je.

“Želim naglasiti da smo u svim kontaktima s agencijom davali uvijek relevantne i jasne informacije, tumačili što je potrebno poduzeti i na koji način”, istaknuo je.

Carić je rekao ova odredba neće pomoći zaštiti građana na internetu.”Ne vidim kako je to moguće. Uredba će samo zakomplicirati međusobne odnose na tržištu. Već ih komplicira. To nije samo slučaj u Hrvatskoj nego i drugdje. Desit će se to da će europska informatička i poslovna svena zbog te uredbe posebno patiti jer će imati ekstra troškove. Oni koji su mislili raditi ‘data mining’ povući će se iz Europe, već imamo takve slučajeve.  Sve u svemu bit će to jedna ne baš briljantna priča”, naglasio je.

“Vi ne možete, i to je ono vječno – jako je teško regulirati stvarni svijet i stavit ga u kalupe. Čemu služe podaci? Podaci služe da bi se obrađivali. Ne treba ih zloupotrebljavati, ali to se moglo riješiti puno jednostavnijom regulativom”, smatra.

“Dijeljenje osobnih podataka drugim firmama je granica koja se ne smije preći, ustvrdio je Velje. “To je razdijelnica, linija koju voditelji obrade ne bi smijeli prijeći. Dosad su je često prelazili baš zbog toga što zapriječena strogoća, moguća kazna nije bila u gabaritima koji mogu bit značajni. To su bile ograničene novčane kazne koje su na kraju mogle uslijediti od suda. Sada je taj mehanizam sada i odmah, znači po utvrđenju prekršaja može biti izrečena kazna. Ako se opetovano ponavlja prekršaj – može se i očekivati velika kazna. Ponekad ako se dovoljno ne informiramo, u strahu od moguće ne sukladnosti, onda pretjeramo, otiđemo u ekstreme”, rekao je.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content