25. svibnja 1903. Petar Mišković – genijalni Hrvat izumio parnu perilicu rublja

Došao je na otok Ellis, New York, u dobi od osamnaest godina, na današnji dan 25. svibnja 1903. godine.

Petar Mišković je genijalni  hrvatsko-američki izumitelj i hidrauličar. Poznat je kao izumitelj parne perilice rublja i unaprijeđene parne kupelji.

Petar Mišković rođen je 1885. godine, u Imotici, Dubrovačko primorje. U New Yorku je živio samo nekoliko mjeseci, otkuda se više puta selio zbog bavljenja rudarstvom. Prvo je otišao u Montanu, pa u Kaliforniju i na kraju na Aljasku. Sa svojom ženom Stanom imao je sedmero djece.

Petar je bio poznat po svojim hidrauličkim pokusima. Kako je njegova supruga Stana inzistirala, pokusi su trebali biti korisni, pa joj je Petar napravio parnu perilicu rublja, a kotao u blizini stvarao je paru za kupelj. Miškovićevi daljnji hidraulički pokusi rezultirali su izumom hidrauličkih liftova/dizala šljunka, koji rade na temelju Bernoullijeva principa, te podižu 6 do 9 metara do brane.

S vremenom, prihodi od parne kupelji i perilice za rublje perući odjeću rudarima bili su glavni izvor novca za obitelj Mišković.

Najpoznatiji Petrovi izumi su:

  • Parna perilica rublja – pokreće je para, služi za pranje odjeće. Izumio ju je prilagodivši tada ručnu perilicu kojom je njegova žena prala odjeću njihovim radnicima. Parna je perilica rublja možda funkcionirala nešto bolje od onih koji su već postojale, ali treba reći da su u Americi u to vrijeme postojale i električne perilice.
  • Modernizirana parna kupelj – cijevi dovode paru iz kotla, služi za parno kupanje. Ovo je Peru bio, kao i perilica, dodatni izvor zarade.
  • Hidraulički liftovi/dizala šljunka – rade na temelju Bernoullijeva principa, podiže 6 do 9 matara do brane. Ove liftove se nekad i nazivalo Miscovich-lift.
  • Zanimljivo je da je Petar u Aljasku donio prvi bager i prvi dizel traktor.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content