DRUGAČIJA BOŽIĆNA PORUKA-EDWARD SNOWDEN: ‘Orwell je ništa u usporedbi sa današnjim sustavom nadzora’

Dijete koje se danas rodi odrastat će bez koncepcije privatnosti. Nikada neće znati što to znači imati trenutak za sebe koji nitko neće snimati ili neće analizirati njihove misli 

{jathumbnail off}Najpoznatiji svjetski zviždač, Edward Snowden, je u svojoj “Alternativnoj božićnoj čestitci” kazao kako je se sustav nadzora opisan u knjizi Georgea Orwella “ništa u usporedbi sa današnjim sustavima nadzora”, piše RT.

– Načini sakupljanja podataka opisani u knjizi, mikrofoni i kamere, TV-i koji nas promatraju, su ništa u usporedbi sa onim što je danas dostupno. U svojim džepovima nosimo senzore koji nas prate svugdje gdje idemo. Razmislite što to znači za privatnost prosječne osobe – rekao je bivši djelatnik američke Nacionalne sigurnosne agencije koji je otkrio njezine metode praćenja milijuna ljudi diljem svijeta.

– Dijete koje se danas rodi odrastat će bez koncepcije privatnosti. Nikada neće znati što to znači imati trenutak za sebe koji nitko neće snimati ili neće analizirati njihove misli – kazao je Snowden u poruci koju je emitirao Channel 4.

– To je problem zato što je privatnost bitna. Privatnost nam omogućuje da otkrijemo tko smo o što želimo biti – nastavio je Snowden te je poručio vladama koje nas prate da im je jeftinije pitati nas što mislimo nego nas špijunirati.

AUTOR:
Ivica Kristović/VLM

Odgovori

Skip to content