(VIDEO) 30. svibnja Dan državnosti – SDP-ova vlast ukinula omiljeni blagdan, a HDZ ga nije nikada vratio!

Dolazak SDP-a na vlast 2000. godine označio je svojevrsnu “ljevičarsku revoluciju” u tek oslobođenoj državi. Došlo je do ukidanja državnih blagdana, masovnih smjena na HRT-u i medijima, vraćanja u politički i diplomatski život starih komunističkih i udbaških kadrova, smjene značajnih generala HV-a, potpune kontrole medija, micanja Oltara Domovine, opće hajke na Domovinski rat i branitelje, demonizacije dr. Franje Tuđmana, kriminalizacije oslobodilačke akcije Oluja itd.

Šesteročlana koalicija, čiji je dio bio i sadašnji partner HDZ-a – HNS – provela je pravu čistku u svim segmentima društva. Nakon dolaska HDZ-a i Ive Sanadera na vlast četiri godine kasnije, nije se niti pokušalo popraviti ili ispraviti stanje provedeno “revolucijom”.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

 Bio je to državotvorni blagdan koji je najviše zaživio u hrvatskom narodu, a upravo ga je zbog toga SDP dolaskom na vlast i ukinuo, uz brojne druge državotvorne simbole kao Oltar domovine na Medvedgradu, počasna hrvatska garda pred Saborom, preimenovanja Hrvatskog državnog sabora u Hrvatski sabor itd.
 

Time je došlo do početka bitnog narušavanja proslave obilježavanja hrvatske državotvornosti i Domovinskog rata koje se tek posljednjih godina, blagdanima koje je narod „sam iznjedrio iz sebe“ kao što je proslava Oluje koju je narod inicirao u Čavoglavama i Kolone sjećanja u Vukovaru, vratila u javnost.

Dugo je u hrvatskom narodu tinjalo nezadovoljstvo tom odlukom, a niti HDZ nakon povratka na vlast nije smogao snage da vrati taj Hrvatima najomiljeniji državotvorni blagdan.

Dijeljenje prvotnog Dana državnosti na dva praznika: Dan državnosti i Dan neovisnosti značilo je unošenje zabune među narod kojemu više nije bilo jasno što koji praznik predstavlja.

Posljednjih godina javlja se inicijativa da se ovom danu vrati prvobitni smisao.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content