(VIDEO) Demografsku krizu ignorira se već preko 20 godina

U emisiji “Zoom Zagreb” Z1 Televizije koju vodi Hana Tabaković, na temu demografskih mjera, 29. svibnja 2018. su se pojavili Ladislav Ilčić, predsjednik HRAST-a, poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc te novinar i politički analitičar Marko Ljubić.

Emisija je priređena baš u vrijeme eskalacije nesuglasica između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Plenkovića, u koji se nespretno uključio i inače nespretni pa i nesretni predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Demografska katastrofa, za razliku od gospodarske i političke krize, uključujujući i krizu demokratskog i parlamentarnog susatava koja je eskalirala u referendumskom jazu nastalom između voljena roda i njegovih reprezentativnih tijela Sabora i vlade, zadire u dugoročno pitanje samoga opstanka hrvatskoga naroda.

Sve veće i veće pritiske hrvatske Predsjednice na vladu da konačno pitanje masovnog iseljavanja i pad nataliteta stavi iznad Agrokora i svih drugih nagomilanih problema, kao primarni zadatak vezan uz goli opstanak ovoga naroda, Plenković i Jandroković doživljavaju kao kritiku svoga rada i umjesto pozitivne reakcije glasom zabrinutih, reagiraju opstruirajuće glasom uvrijeđenih.

Ladislav Ilčić i HRAST su radi dubinskog neslaganja s politikom vladajućih, uključujući i pitanje demografije, napustili vladajuću koaliciju, a Ilčić je kao primarni razlog demografske katastrofe u razvoju stavio vrijednosni sustav koji se podupire u Hrvatskoj, ignoriranjem uljudbenog i nacionalnog hrvatskog identiteta kao tobožnjeg sredstava nepoželjne ideologizacije hrvatskoga društva.

Stjepan Šterc je naglasio kako se problem demografske revitalizacije ignorira već preko 20 godina, u čemu je politički sistem najveći krivac destrukcije vrijednosnog sustava, što je on okarakterizirao kao stanje dekadencije.

Marko Ljubić je pozdravio nastojanja Predsjednice Republike, iako ona nema ustavne nadležnosti za provođenje određene politike. Za Plenkovića je dodao da on više nije zainteresiran za ova pitanja, jer je preokupiran vlastitom sudbinom, jer je osobno ugrožen, kako se vidjelo i na Saboru HDZ-a, kada je trećina prisutnih u Ciboni za vrijeme njegova govora napustila dvoranu.

Ljubić se usaglasio s već poznatim Štercovim stavom da demografski slom Hrvatske traje već cijelo jedno stoljeće, u kojem periodu je 2.8 milijuna Hrvata napustilo domovinu. “To je udar koji bi i Italija teško podnijela”, rekao je Ljubić. Također je naglasio da se ovaj prolem ne može riješiti površinskim zahvatima, nego dubinskim političkim promjenama: “Plenković i njegovi prethodnici su taoci neobično destruktivnog političkog poretka u Hrvatskoj”.

Mi danas imamo takve nevjerojatne kontradiktornosti u Hrvatskom ustavu da je ovakav državni poredak logičan”, završio je svoje izlaganje Ljubić.

Izvor: projektvelebit.com

Odgovori

Skip to content