Pola stoljeća župe Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu

Nakon brojnih događanja, poput duhovnog susreta krizmanika, glazbenih nastupa, propovijedi i projekcije filma koje su se održale posljednjih dana, svečanom je misom proslavljeno 50 godina postojanja Župe Gospe od Milosrđa na Žnjanu.

U župnoj crkvi koja se zajedničkim snagama i voljom ondašnjeg župnika i njegovih župljana gradila sedam godina, sinoć nije bilo slobodnog mjesta. Euharistijsko slavlje predvodio je Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, koji ju je 2003. godine na blagdan Tijelova i posvetio.

– Pozdravljam ovu veliku obitelj, župnu zajednicu Gospe od Milosrđa koja slavi svoj jubilej. Doista ima što slaviti i ima tko slaviti. Želimo u ovu žrtvu ljubavi uključiti sebe, sve svoje i svoju prošlost, te budućnost. Istovremeno želimo reći Gospodinu da nismo savršeni, da smo griješni i da smo svjesni svojih propusta i pogrešaka – poručio je s oltara nadbiskup Barišić kojemu je ovom svečanom prigodom u ime Župe Gospe od Milosrđa, a u znak zahvalnosti za sva dosadašnja i buduća dobročinstva, jedna mlada obitelj uručila prigodni poklon.

Ponosni su jučer bili svi župljani na pola stoljeća postojanja i crkvu koju su svi toliko dugo priželjkivali.
– Na Žnjanu sam već 22 godine. Kada sam došao Žnjan je bilo naselje sa samo stambenim kućama i par Lavčevićevih i Konstruktorovih objekata. Crkva nije postojala, na misu smo išli u malu kapelu sv. Lovre, a “devedesetih” godina je “došla” limenka u kojoj su se održavali vjerski sadržaji. A evo nas danas u ovoj lijepoj crkvi koja je većinom izgrađena od donacija dobrih ljudi i mještana ovog kvarta. Ona je naših ruku djelo – sjeća se ponosno Ante Kujundžić.

Svi su sudjelovali u izgradnji, od najmlađih do najstarijih. Veliki su nosili cigle i cement, a mali brokve i svi su ponosni na svoje zajedništvo.
– Kad sam 1995. godine doselio na Žnjan i prvi put došao na misu u kapelicu sv. Lovre odmah sam se osjetio ugodno i prijateljski. Počeo sam pjevati u župnom izboru, i evo i danas na našu 50. obljetnicu isto ću zapjevati. Još se sjećam kako mi je don Ranko, kada se crkva tek gradila, dao zadatak da ispravljam krive brokve – smije se Porin Schreiber, sretan što je imao priliku i sam sudjelovati u velikoj proslavi.

Na Žnjanu su bili i Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, Nino Vela, zamjenik gradonačelnika, te Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a.

Izvor: NINA GLUČINA / MISIJA; Foto: smn.hr

Odgovori

Skip to content