TwitterFacebookPinterestGoogle+

Predstavljena knjiga don Mladena Parlova: Molitvom se Mariji obratimo i više je uzljubimo

  • Written by:

U prepunoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, 30. svibnja predstavljena je u organizaciji Crkve u svijetu i Hrvatske udruge Benedikt knjiga prof. dr. don Mladena Parlova „Marija u otajstvu Krista i Crkve”, koju je objavila nakladna kuća „Crkva u svijetu”. 

O knjizi su uz autora govorili mr. fra Žarko Relota, župnik splitske župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijan Samostana sv. Frane u Splitu i don Tomislav Ćubelić, splitski katedralni župnik. Prije početka predstavljanja u ime organizatora Hrvatske udruge Benedikt prigodno slovo uputo je predsjednik udruge dr. Vide Popović. Knjiga na 220 stranica podijeljena je na 44 naslova.

Don Parlov (17)

„Autor nigdje nema površnosti, lepršavosti, nerealnih primjera, ne opisuje Mariju u bijeloj haljini kao turističkog vodiča ili hitnu pomoć. Bit je da od Marije primimo, prihvatimo Isusa Krista. Zato Bog nije ovlastio čovjeka vjere da Mariju pretvaramo u čarobnu ženu, koja će ispunjavati naše želje”, kazao je don Tomislav. 

Osvrnuvši se na različite površnosti koje se potkradaju u vjerničkome štovanju Marije, a koje se ponekad potiču i u pastoralu, don Tomislav Ćubelić je istaknuo da Parlov sjajno ocrtava da je Marija izvoran autentičan model i ideal kakav bi put čovjeka vjere trebao biti usmjeren”. 

Govoreći o knjizi s teološko-dogmatskog gledišta, Relota je kazao: „Marijin mjesec svibanj najpogodnije je vrijeme za govor o Mariji. Nekada su tih tridesetak dana mjeseca svibnja propovijedalo samo na temu vezanu uz Marijin život. A kako se to danas rijetko gdje čini zato Parlov piše: ‘Danas kao da mnogi svećenici ne znaju što bi s Marijom: o njoj rijetko ili nikako ne govore, čak ni na marijanske svetkovine i blagdane ukidaju marijanske pobožnosti, a ne nude neke druge zamjenske; praktički su iz svoga života i pastorala izbacili Blaženu Djevicu Mariju’.„

O Mariji Parlov između ostaloga piše: ‘što je više Božja, to je više naša, sestra i majka. Vrata nebeska i zemaljska, zvijezda jutarnja i večernja, zdravlje zdravih i bolesnih, utočište pravednika i grešnika, sigurna luka spasa. Najsavršenije djelo Božje stvarateljske mudrosti. Zbog svega toga mi katolici djetinjom ljubavi i poštovanjem častimo majku Kristovu i majku našu. Ona je dio našeg katoličkog identiteta. S Marijom želimo živjeti i s njom graditi vlastite živote, vlastite obitelji i društva’.

„Posebnu vrijednost ovoj knjizi daju istraživanja profesora Parlova o tome kako Mariju vide drugi. Ne samo mi katolici, Parlov istražuje što o Mariji misle protestanti, istočni kršćani općenito, sam Luther, pa čak i muslimani. Prije ove knjige tko je od nas znao da se Marija čak petnaest puta više spominje u Kuranu nego u Svetom Pismu” kazao je fra Žarko, te se na kraju zapitao: „Jesmo li u profesoru Parlovu dobili novoga hrvatskog mariologa poput Karla Balića.”

Na kraju o knjizi je govorio i sam autor: „Ovo je knjiga plod kratkih zapisa koje sam objavljivao u listu „Marija”, od 2014. do 2017. Živo se nadam kako će ovi kratki tekstovi pomoći svima koji ih uzmu u ruke ne samo u stjecanju novih informacija o Blaženoj Djevici Mariji, nego i da će se osjetiti potaknuti molitvom se Mariji obratiti te je još više nego do sada uzljubiti”, kazao je don Parlov.

Program je vodila Jelena Burazin a uveličali su ga splitski bogoslovi pod vodstvom s. Lidije Matijević.

Izvor: Ivica Luetić/smn.hr

Komentari

1 comment

  1. Berislav

    Valja što možemo kada su fratri kazli da je taj napaćeni Hrvatski Narod ujednio i Marijanski Narod i u toj Sloveniji uz cestu plakati Marija pomagaj!