Daleko smo mi od uređene države, ali i od uređenog grada

Već sam pisao na portalima naše udruge o bezuspješnim apelima upućenim Gradu Splitu u vrijeme mandata prethodnog gradonačelnika. Stoga smo pozdravili sve akcije gradonačelnika Opare, napose uređenje Žnjana za koje smo se godinama zauzimali, a kojemu je novi gradonačelnik već u predizbornoj kampanji dao značajno mjesto. I druge aktivnosti Grada Splita krenule su nekim boljim smjerovima (Karepovac, najava prometovanja željeznice prema Zračnoj luci…) pa smo očekivali više nego dobru suradnju s Gradom. Nije nas puno zasmetalo što su naši napori glede Žnjana zaboravljeni, preskočeni – valjda to tako mora biti u politici, a mi smo samo udruga i to udruga koja sve čini volontiranjem, u kojoj nikada ni jedan član nije materijalno ili financijski nagrađen za svoj rad, a često članovi snose i troškove organizacije raznih događanja poput dolaska i smještaja gostiju.

Međutim, neke navike naše administracije je očito teško promijeniti. Kako shvatiti da na naš prijedlog Gradu Splitu da se Put iza bolnice preimenuje u Ulicu Marka Babića, upućen još 8. studenog 2017., nismo dobili nikakav odgovor, čak niti ono kurtoazno „Primili smo vaš zahtjev, obavijestiti ćemo vas o poduzetim …“ Baš ništa.

Nakon izbora rješenja uređenja Žnjana, kojim je, za obilježavanje posjeta, sada Svetog, Pape Ivana Pavla Drugog, predviđen prostor ispod crkve Gospe od Žnjana, uputili smo 21. ožujka 2018. Gradu i prijedlog da se na mjestu sadašnjeg drvenog križa napravi dostojno obilježje, možda manja kapela, naravno, uz provedbu javnog nadmetanja.

Čudno, opet nema odgovora, čak niti obavijesti o primitku našeg prijedloga.

Na žalost to nije slučaj, nama to izgleda kao pravilo. Što god uputimo put Grada Splita, povratne informacije nema.

Hrvatska udruga Benedikt je aktivna već sedam godina. Vjerujemo da smo danas najaktivnija udruga u Splitu, svake godine organiziramo VIDIK fest i Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju te niz drugih kulturnih i inih značajnih događanja, a Grad Split nije poslao niti svog predstavnika na redovitu godišnju skupštinu udruge. Dobro, zašto bi Grad i slao svog predstavnika, reći će netko. Pa ipak, nije li čudno da to ne čine današnji čelnici Grada, a prethodni je gradonačelnik nalazio vremena da sam nazoči našoj skupštini iako nije bilo gotovo nikakve suradnje udruge s Gradom.

Dobro, nije sve baš loše. Nakon provedenog natječaja dobili smo prostor od 34 m2 u Dubrovačkoj, bivše skladište. Očekivali smo bar malo pomoći, ali – sami smo ga preuredili, sve osim nosivih zidova i stropne ploče. Čak smo i vanjsku zahrđalu stijenu morali mijenjati. Ma navikli smo mi na to.

Znamo mi da su naši gradski čelnici puni posla, ali imaju oni i brojnu administraciju, rekao bih napose ovu za odnose s javnošću. Je li to nesnalaženje, slučajnost ili je ipak kod nas teško, gotovo nemoguće, uvesti nekakav red. S druge strane mi smo u udruzi svi volonteri, ali ne može se dogoditi da od naše udruge ne dobijete odgovor.

Je li puno očekivati samo odgovor na prijedlog, molbu, dopis. Ma, ako treba odbijte nas, ali sa stilom.

Već sam rekao da je nama u Hrvatskoj udruzi Benedikt drago da se uređuje Žnjan. I ovo je privremeno rješenje već promijenilo sliku Žnjana na bolje. Ali zašto nigdje nije objavljeno rješenje po kojemu se Žnjan sada uređuje. Vidjeli smo kako izgleda natječajno rješenje, ali ovo privremeno nismo. Ne znamo niti tko ga je napravio, tko je autor, a nemate se čega stidjeti.

Mogli smo ovo pitanje i službeno uputiti Gradu. Nakon dosta vremena počinjemo shvaćati da je bolje ovako. Čak i ekološki – ne trošimo papir.

Kornelij / Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content