Dr. Marko Jukić: Od čega se ogradio HRT?

Nakon što je započela komunističko-četnička hajka protiv novinarke HRT-a i novinara, publiciste i istraživača Igora Vukića pogledao sam 15-minutni razgovor s  gospodinom Vukićem pa se pitam u čemu je problem? Što je gospodin Igor Vukić krivo rekao?

Povod za razgovor s gospodinom Vukićem je bila njegova knjiga pod naslovom „Jasenovac radni logor“. Postoje mnogobrojni dokazi da je Jasenovac bio radni logor i što je tu sporno. Nije gospodin Vukić negirao zločine već je kazao što je našao u dokumentima tijekom istraživanja. Drugovi s HRT-a prvo treba pogledati izvore koje je gospodin Vukić koristio pa vidjeti je li točno napisao temeljem dokumenata a ne dizati hajku zbog istine. Koga na HRT-u boli istina, kome je na HRT-u žao da se komunistička historiografija ispravlja temeljem dokumenata, svjedočanstava i materijalnih nalaza?

HRT se ogradio od navedene emisije, znači ogradio se od drugog mišljenja (istine). Nije mi poznato da se HRT ogradio od velikosrpske propagande o Jasenovcu! Naprotiv, stalno tu velikosrpsku propagandu o genocidnosti hrvatskoga naroda promiče!

Što je u emisiji rečeno od čega se HRT ograđuje? Igor Vukić jenovinar, publicist i tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koji godinama istražuje što se događalo u koncentracijskom logoru Jasenovac. Za razliku od političara, kvazi povjesničara Vukić se koristi dokumentacijom i svjedočanstvima a ne četničkom propagandom. To je zasmetalo HRT-ovim urednicima. Oni žele i dalje promicati komunističko-četnički mit o preuveličanim zločinima u Jasenovcu. Kada četnici tvrde da je u Jasenovcu stradalo 700 000 ljudi, da je stradalo 20 000 djece onda se programsko vijeće HRT-a ne ograđuje već potiče laži o tom logoru!

HRT ne dovodi u pitanja izjave Jakovine, Klasića, Markovine, Goldsteina i ne ograđuje se od njihovih laži, ne ograđuje se od njihova relativiziranja komunističkih zločina 1945. godine i kasnije. Zbog njihovih laži, podmetanja i širenja komunističko-četničke propagande o genocidnosti hrvatskog naroda se ne sastaje programsko vijeće i nitko se ne ograđuje. HRT se nije ogradio od izložbe u New Yorku, Dačićevih izjava već ih uredno prenosi u informativnim emisijama u takozvanim udarnim terminima. Nadalje, upitno je tko su dežurni komentatori HRT-a. Također, treba spomenuti cenzuru koju HRT provodi i ne izvještava (prema svom izboru) o društvenim zbivanjima za koje je građanstvo zainteresirano.

HRT je javna televizija koju plaćaju građani i građani imaju pravo čuti suprotna mišljenja, saznati o događajima bez obzira je li se oni sviđaju urednicima HRT-a ili ne.

Gospodin Vukić je kazao da u hrvatskim arhivima ima 700 + 200 kutija dokumenata. Svaka kutija ima od 500 do 1000 dokumenata koje treba istražiti pa će se više znati o radnom logoru Jasenovac i o zločinima koji su se tamo dogodili. Također postoji otuđena dokumentacija u Beogradu koju bi HRT mogao od svojih istomišljenika zatražiti pa nam ih pokazati (bez cenzure i bez selektivnog pristupa)! To je ono što trebamo a ne napad na istraživača i novinarku.

U emisiju je bio pozvan kvazi povjesničar Klasić ali je on odbio jer u emisiji nije bio njegov istomišljenik. Poimanje povijesti druga Klasića je ispod razine pučkoškolskog djetata. Njegovo negiranje i relativiziranje komunističkih (partizanskih) zločina pokazuje kako on gleda povijest kroz ideološke naočale a ne temeljem dokumenata, istraženih grobišta i svjedoka događaja. 

Mržnja prema istini, mržnja prema jednom narodu koja se propagira tijekom jednog stoljeća je neprihvatljiva i vrijeme je da se kaže dosta laži, dosta podmetanja i izvrtanja činjenica.

Komunističko-četnička historiografija ne želi da se temeljem dokumenata napiše naša novija povijest, ne žele istinu već i dalje inzistiraju na četničkim mitovima koji hrvatski narod prikazuju kao genocidan.

HRT je neprofesionalna televizija, što se vidi po izvještavanju o događajima. Kao primjer vijest o hod za život s 25 000 sudionika traje isto koliko i vijest o 17 prosvjednica protiv hoda za život. To je neprofesionalno, jadno, tendenciozno! Nepismeni novinari na javnoj televiziji HRT govore nekim čudnim jezikom. Pitanje je zašto ne govore hrvatskim književnim jezikom. O ovome bi trebalo raspravljati programsko vijeće!

Budući da je HRT javna televizija koju plaćaju građani Hrvatske onda ona mora biti objektivna i pokazati sve tri strane: lice, naličje i treću stranu slučaja.

Drugovi s HRT-a mi imamo pravo na istinu! Dosta nam je cenzure i nametanja vaših komunističkih stavova i istina!

Podrška gospođi Karolini Vidović Krišto i gospodinu Igoru Vukiću!

Dr. Marko Jukić

1 comment

  1. Margita Vučetić

    Gledala sam emisiju na HRT-u i slušala g. Igora Vukića. Potom još dva puta ponovila na internetu i postavljam isto pitanje kao i autor ovog teksta:” U čemu je problem, čega se to bojite, gospodo u HRT-u”? Nije mi teško pogoditi! Dakle, moja podrška g. Vukiću i njegovom istraživačom radu o logoru Jasenovac, urednici emisije gđi Karolini Vidović Krišto , jer mi želimo i trebamo znati istinu. Hvala i Vama, g. Jukiću.

Odgovori

Skip to content