Veliki uspjeh jubilarnog 25. Svjetskog kongresa katoličkih liječnika

Jubilarni 25. Svjetski kongres katoličkih liječnikakoji se održavao u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja, pod naslovom 25th FIAMC Congress “Sanctity of Life and Medical Profession from Humanae Vitae to Laudato Si”, u organizaciji Međunarodnog udruženja katoličkih liječnika (FIAMC) i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) i koji je okupio je vrhunske znanstvenike i liječnike iz cijeloga svijeta završio je s radom.

Službeni dio programa završen je u subotu, 2. lipnja, no bogati poslijekongresni program Simpozij za mlade, nastavljen je i u nedjelju, 3. lipnja.

Među uglednim govornicima Kongresa ističu se msgr. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život; kardinal Willem Jacobus Eijk, član Papinske akademije za život; msgr. Bruno-Marie Duffé, tajnik vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja; msgr. Jacques Suaudeau; član Papinske Akademije za život i duhovnik FIAMC-a; John Lee,  predsjednik Kongresa; Bernard Ars, novizabrani predsjednik FIAMC-a; Nicolas T. Nikas, pravnik, suosnivač i predsjednik Bioethics Defense Fund; Jozef Glasa profesor na  Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bratislavi; Ján Ďačok, SJ, profesor Papinskog sveučilišta Gregoriana; John Lane, liječnik iz Klinike Mayo; Jana Zuščinová, politička savjetnica u Europskom parlamentu za bioetička pitanja; Francis L. Delmonico, profesor na Harvardu, kirurg i savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije za doniranje i transplantaciju organa.

I posljednji dan Kongresa teme programa bile su izuzetno važne i aktualne – trgovina ljudskim organima te liječenje boli i patnje u palijativnoj skrbi.

Govoreći o trgovini ljudskim organima profesor Delmonico podsjetio je na izvješće Reutersa od prije dvije godine kada su u Egiptu otkrili kako je većina transplantacija zapravo rezultat ucjena afričkih emigranta koji žele u Europu. Tada je 45 liječnika i medicinskih sestara uhićeno u Egiptu pod optužbom da su preprodavali organe i slali ih u Europu. U policijskoj raciji zaplijenili su milijune dolara. Neki od uhićenih radili su u najuglednijim medicinskim učilištima u Egiptu.

S druge strane kao znak nade istaknuo je da je u Kini bitno bolja situacija danas nego prije 10 godina. Naime, prije je postojala značajna korelacija između broj smrtnih kazni i broja transplantacija. Delmonico je prenio svoje iskustvo kako su kroz WHO uspjeli pokrenuti dijalog s kineskim predsjednikom Xi Jinping koji je rezultiralo današnjim bitno smanjenim brojem stranaca koji dolaze u Kinu s ciljem da dobiju transplantirane organe.

Pohvalio je veliku solidarnost koju Hrvatska pokazuje donacijom organa preminulih osoba, no istaknuo je kako je osobno uvijek za opciju da pristanak na donaciju organa bude izričit, da se ne podrazumijeva, ako se ne izrazi suprotna želja, kako je to sada slučaj u Hrvatskoj.

Podsjećamo da su glavne teme kongresa bile međureligijski dijalog na temu eutanazije, svetost života i dostojanstvo ljudske osobe u znanosti i praksi, priziv savjesti, transhumanizam, nove tehnologije u medicini, bioetika i politika, prenatalna eutanazija, kultura života vs. kultura otpada, etički i pravni status nerođenog dijeteta, migracije, trgovina ljudima i iskorištavanje djece, povijest i perspektiva bioetike, ljudska fetalna DNA i retrovirusni okidači okoliša, surogat majčinstvo, etički izazovi  u dentalnoj medicini, biokemiji, farmakologiji i palijativnoj skrbi i solidarnost i supsidijarnost u zdravstvenom sustavu.

Cilj kongresa je bio rasvijetliti etičke i moralne aspekte medicinske profesije u današnjem svijetu visoko tehnologizirane medicine.

“Ovo je bio jubilarni, 25 kongres FIAMC i zato će i Zagreb i Hrvatska kao domaćini zauvijek ostati upisani u povijest naše organizacije. Hrvati su uspjeli organizirati vrlo uspješan Kongres na svjetskoj razini i zato mogu biti ponosni”, naglasio je dr. Jozef Glasa, dopisni član Papinske akademije za život.

“Tijekom cijelog kongresa svi mi koji smo došli s raznih strana svijeta, mnogo ljudi iz mnogo različitih država, osjetili smo se dobrodošlima i međusobno smo sa zahvalnošću komentirali veliko zalaganje i trud organizatora. S divljenjem smo svjedočili vjeru i domoljublje Hrvata na svetim misama kojima smo nazočili a posebno nas je impresionirao veliki broj mladih liječnika na kongresu.“

Ovaj Kongres održan u Zagrebu velik je uspjeh za organizatora Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) na čelu s njegovom predsjednicom prof. dr. sc. Anom Planinc-Peraica i predsjednicom lokalnog organizacijskog odbora i članicom Upravnog odbora FIAMC-a prof. dr. sc. Jasenkom Markeljević.

Uspjeh kongresa ne očituje se smo u kvaliteti govornika i sudionika iz 26 zemalja svijeta i pohvalama koje su uputili organizatorima, već i u poruci koju je izaslanstvu FIAMC-a, u kojemu je bila i prof. Markeljević, uputio papa Franjo prilikom privatne audijencije uoči Kongresa. Ta poruka ostat će zabilježena kao značajan dokument za sve liječnike, sadašnjih i budućih generacija.

Podsjećamo, Sveti Otac je u snažnoj i dirljivoj poruci pozvao liječnike katolike na vjernost i dosljednost crkvenom nauku na medicinsko-moralnom području usprkos poteškoćama i iskušenjima s kojima su suočeni:

“Nastavite spokojno i odlučno na tom putu, provodeći intervente crkvenoga učiteljstva u područje medicine s odgovarajućom sviješću o njihovim moralnim implikacijama. I područje medicine i zdravstva, u stvari, nije pošteđeno kulturno tehnokratske paradigme koja sve više napreduje, od klanjanja bezgraničnoj ljudskoj moći i praktičnoga relativizma u kojem sve postaje nevažno ako ne služi osobnim interesima.”

Govoreći o zadaćama katoličkih liječničkih društava Papa je istaknuo: “Vaš naziv ‘katolički liječnici’ obvezuje vas na trajnu duhovnu, moralnu i bioetičku formaciju s ciljem primjene evanđeoskih načela u medicinskoj praksi, polazeći od odnosa liječnik-pacijent sve do misijskoga djelovanja radi poboljšanja zdravstvenih uvjeta naroda na marginama svijeta. Vaše je djelo poseban oblik ljudske solidarnosti i kršćanskog svjedočenja, vaš je posao u stvari obogaćen duhom vjere. Vrlo je važno da se vaša društva zalažu da studenti medicine i mladi liječnici budu senzibilizirani tim načelima te da ih uključujete u aktivnosti društava.”

Želju Svetog Oca za uključivanjem mladih liječnika i studenata medicine u rad katoličkih liječničkih društava anticipirao je naš HKLD. Sekcija mladih HKLD-a na čelu s Matejom Šegović, dr.med., na inicijativu prof.dr.sc. Jasenke Markeljević i cijelog Znanstvenog odbora FIAMC-a, po prvi puta u povijesti Svjetskih kongresa katoličkih liječnika organizirala je Simpozij za mlade, u kojem aktivno sudjeluje više od 100 mladih liječnika, stomatologa, farmaceuta i studenata.

Osim sudjelovanja u organizaciji Simpozija, mladi su sudjelovali u organizaciji radionica, predstavili svoje znanstvene radove u obliku postera, pripremali interaktivne radionice i okrugli stol na temu “Afirmacija kulture života”.

Visoka pokroviteljica Kongresa je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a počasni predsjednik je kardinal Josip Bozanić. Među mnogim uglednim pokroviteljima znanstvenim, državnim i stručnim institucijama organizatori ističu kako su značajnu logističku podršku dobili od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića,  Gradskog ureda za zdravstvo, Gradske skupštine, Turističke zajednice, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora i Zagrebačke županije. Zahvalni su i svim donatorima, sponzorima i pojedincima koji su doprinijeli organizaciji kongresa.

Odgovori

Skip to content