Tko je Lovro Kuščević – političar koji je do jučer pozdravljao s ‘hvaljen Isus’?

“Zasad nismo donijeli odluku hoćemo li, i kada, početi izmjene izbornog zakonodavstva, a što se mene tiče, neka se uvedu tri preferencijalna glasa jer to, ionako neće imati veći utjecaj na rezultate izbora”, ustvrdio je danas Lovro Kuščević, Plenkovićev ministar uprave, samo nekoliko dana nakon što je dobio novo promaknuće te postao političkim tajnikom Hrvatske demokratske zajednice čime se promaknuo u najpouzdanijeg suradnika premijera Vlade uz Branka Bačića i Gordana Jandrokovića.

Povodom njegove iznimno samouvjerene tvrdnje donosimo pregled poslovne karijere i političkog uspona ministra, koji se našao u središtu pozornosti 2016. godine kada je imenovan ministrom graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi premijera Oreškovića pa je u javnost izašla informacija kako se radi o jednom od najbogatijih ljudi u Vladi RH.

Prihodi

Prema imovinskom stanju dužnosnika iz 2017. godine kao ministar je primao plaću mjesečnu plaću od 18 000 kuna neto, a supruga mu se bavi iznajmljivanjem smještaja u kući od čega na godišnjoj razini uprihodi 120 000 kuna.

Prijavio 8,5 milijuna kuna vrijednu imovinu

Kuščević posjeduje dvije kuće sa okućnicom; prva u vrijednosti od 6 milijuna kuna, a druga od 200 000 kuna. Posjeduje građevinsko zemljište površine 4000 m2 u vrijednosti od 750 000 kuna, voćnjak od 100 000 kuna, dvije šume – prva površine 14 784 m2 vrijedna 150 000 kuna i druga vrijedna u vrijednosti od 5000 kuna. Uz sve nekretnine posjeduje tri automobila i jedan čamac.

Godinu dana nakon studija postaje voditelj prodaje

Lovro Kuščević diplomirao je pravo 1999. godine, a već godinu dana poslije postaje voditeljem prodaje u tvrtkama Carrara Brač i Bolka gdje ostaje do 2002. godine.

Od 2002. godine Kuščević se nalazi na mjestu direktora vlastite firme Kuščević d.o.o da bi je 2005. godine prodao kada je postao načelnikom općine Nerežišće.

Uspon u politici

Lovro Kuščević u svom životopisu ističe kako se već kao maloljetnik učlanio u HDZi doista, s 26 godina postaje predsjednikom Općinskog odbora Nerežišća, a 2003. godine dolazi na poziciju predsjednika Koordinacija HDZ-a otoka Brača. Godine 2005. postaje načelnikom općine Nerežišće te biva reizabran za načelnika 2009. i 2013. godine.

Zanimljivo, Kuščević s 32 godine ulazi u predsjedništvo HDZ-a splitsko-dalmatinske županije, a već 2012. godine postaje članom Središnjeg odbora HDZ-a.

Uz sve poslovne i političke dužnosti bio je članom skupštine Vodovod Brač d.o.o., upravnog vijeća Centra za kulturu Brač, skupštine Brač prijevoza, članom Otočnog vijeća te je članom Hrvatskog lovačkog i Hrvatskog streljačkog saveza.

Hvaljen Isus, HDZ je stvorio demokraciju, analiziranje aplauza

Ministar Kuščević je prvom prilikom na dužnosti novinare pozdravio s “hvaljen Isus” čime je proizveo nemalo iznenađenje u medijima. Svoje pozdravljanje je objasnio slijedećim riječima: “To je jedan uobičajen pozdrav koji oduvijek koristim i ne bih tome pridavao pažnju.”

Kuščević izvrijeđao GI Narod odlučuje: ‘To je krajnje nepristojno i bezobrazno’

Ove godine, 31. svibnja u emisiji Otvoreno od optužbi za opstruiranje građanske inicijative Narod odlučuje u skupljanju potpisa branio se tvrdnjom kako je HDZ stvorio demokraciju, a za brojanje potpisa je rekao da može potrajati i šest mjeseci.

Ministar Lovro Kuščević: ‘Glasovat ću za Istanbulsku kao i druge zemlje EU-a’

Samo nekoliko dana kasnije Kuščević se pred novinarima izlanuo povodom smjene Stiera i Kovača s mjesta političkog i međunarodnog tajnika: “Imali smo jučer na Predsjedništvu analizu svih govora, aplauza i negodovanja na Saboru HDZ-a i jasno je bilo da su svi govori članova Predsjedništva, naročito predsjednika Plenkovića, naišli na sveopće odobravanje svih članova”.

Izjava je ispala tim neugodnija jer je na pitanje tko je analizirao aplauze rekao je: “Tu su analizu radile službe unutar stranke”.

Tri preferencijska glasa bez cenzusa donose ogromne promjene

Vratimo se još jednom na izjavu s početka teksta.

Ivan Munjin: Tri preferencijska glasa bez cenzusa donose ogromne promjene, Kuščević 2016. uopće ne bi ušao u Sabor po ovome modelu

“Kuščević prvi ne bi ušao na prošlim parlamentarnim izborima u Sabor da uz jedan preferencijski glas ne postoji i cenzus od 10 posto. Sadašnji samo jedan preferencijski glas koji birači mogu koristiti dodatno je ograničen cenzusom od 10 posto. To znači da kandidat s najviše glasova birača ako nije ostvario 10 posto glasova cijele liste (svih 14 kandidata) nema prednost pred kandidatima koji su stavljeni na viša mjesta liste, a dobili su od birača manje glasova. Kuščević ne bi ušao u Sabor niti uz ovaj jedan jedini preferencijski glas da mu to nije omogućio upravo cenzus od 10 posto”, odgovorio je Ivan Munjin na tvrdnje Lovre Kuščevića.

Izvor: narod.hr; Foto: fah

Odgovori

Skip to content