Predstavljen projekt „Tehnološki park Split na Dračevcu“ i Javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje prostora

Uz nazočnost gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, savjetnik za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša i direktorica Razvojne agencije Split – RaST d.o.o. Antonija Eremut Erceg predstavili su danas novinarima projekt „Tehnološki park Split na Dračevcu“ te najavili Javni poziv za iskazivanje interesa.

Kako je rekao savjetnik gradonačelnika Budiša, s Javnim pozivom za iskaz interesa za korištenje prostora koji se danas objavljuje želi se postići nešto što do sada nije bila praksa ne samo u Dalmaciji nego vrlo često ni u Hrvatskoj, da se na temelju idejnog rješenja ispita interes poduzetnika i budućih korisnika Tehnološkog parka o njihovim željama i potrebama.

„Za centralnu zgradu Tehnološkog parka već su osigurana sredstva i postoji već iskazan interes splitskih poduzetnika. Poziv će biti napisan i na engleskom jeziku za strane kompanije te će biti poslan diplomatskim predstavništvima koja često, dolazeći u posjete Gradu iskazuju ovakve interese“ rekao je Budiša te dodao kako je cijena formirana na razini konkurentnosti srednje i istočne Europe.

Rekao je i kako će se u tri područja zone Dračevac, od kojih se u jednom smješta Tehnološki park, naći i prometni centar Splita s novom garažom javnog prijevoza, postajom Prometne policije i Prometnim redarstvom, Split parkingom, a treće područje država je darovala Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koja će neovisno razvijati svoje sadržaje.

„S donošenjem DPU-a Dračevac krećemo u posao i počinjemo raditi Tehnološki park, centralna zgrada treba biti gotova u 2020. godini, budući da postoje rokovi koje diktiraju EU sredstva, a cijena najma prostora od 9 eura po metru četvornom zajedno sa svim troškovima trebala bi biti dovoljno konkurentna, ali i osigurati održivost“ zaključio je savjetnik Krešimir Budiša.

Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. danas raspisuje Javni poziv koji će trajati do 2. srpnja, a koji za cilj ima istražiti vrstu interesa među potencijalnim budućim korisnicima.
„Zanimljivo je kako je Agencija osnovana 2006. godine pod imenom Splitska razvojna agencija upravo zbog gospodarenja Dračevcem. Sada smo u 2018. godini i evo na neki način imamo i „clean start“ što je dobro i sad je sve na nama da to napravimo kako treba. Idemo jednim procesom koji nije uobičajen, ne gradimo zgradu pa tražimo ljude nego prvo tražimo ljude pa gradimo zgrade jer su ljudi najvažnija infrastruktura“ naglasila je direktorica Eremut Erceg.

Objasnila je kako postoje preferirana područja djelatnosti, a to su informacijsko-komunikacijske tehnologije i mobilnost što je u skladu i sa Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske te kako je želja poticat takvu vrstu industrije na području grada da se u idućih 10 godina ne dogodi monokultura turizma.

Rezultati i podaci prikupljeni Javnim pozivom za iskaz interesa bit će jedan od ulaznih parametara pri izradi urbanističkog rješenja DPU Radne zone Dračevac, donošenju istog zajedno s idejnim urbanističkim rješenjem Gradskog projekta Dračevac, kao i za izradu studije izvodljivosti samog projekta.

Tehnološki park Dračevac kvalitetom svojih prostora i kvalitetom usluge koja će tamo postojati bit će mjesto koje će privući ljude ne samo iz Splita i okolice već i šire, zaključak je s današnjeg brifinga za novinare.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content