Šeparović o referendumskim inicijativama: ‘Ustavni sud donijet će odluku bez pritisaka, u skladu s Ustavom’

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović poručio je u srijedu kako hrvatskim građanima može jamčiti da će taj sud, vezano uz aktualne referendumske inicijative, bez ikakvih pritisaka i u skladu s Ustavom donijeti odluku koja može biti pozitivna ili negativna.

“Građani moraju imati povjerenja u institucije hrvatske države, prvenstveno i u Ustavni sud kao jamac tumačenja i primjene Ustava. I ja mogu garantirati hrvatskim građanima da ćemo mi bez ikakvih pritisaka donijeti odluku isključivo u skladu s Ustavom, koja može biti pozitivna, ali i negativna“, izjavio je Šeparović gostujući u Vijestima RTL-a.

Ustavni sud odbacio žalbu inicijative “Istina o Istanbulskoj” zbog prikupljanja potpisa u Rijeci

Potvrdio je da je Ustavni sud odbacio žalbu građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” na postupanje Grada Rijeke, odnosno nedopuštanje prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju te konvencije na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka.

“Ovdje se radi o jednom procesnom rješenju gdje smo mi odbili žalbu, jer ona nije dopuštena. Radilo se o predrefendumskim aktivnostima, konkretno prigovorima na postupanje Grada Rijeke i mi smo utvrdili da su oni ipak imali dovoljno mjestana kojima su se mogli izjašnjavati i da u bitnom to nije dovelo u pitanje njihovo izjašnjavanje. Tako da smo u tom predreferendumskom stanju i aktivnostima ocijenili da nema potrebe za intervencijom Ustavnog suda, jer u bitnom nisu bila ograničena prava”, poručio je Šeparović.

Vezano uz pitanja žalbi, nije želio dovoditi u vezu tu inicijativu s onom građanske inicijative Narod odlučuje, iz koje tvrde da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Izbornog zakona.

“Ovo je nešto sasvim drugo, ovdje je taj postupak završio i sad kreće postupak provjere potpisa i odluke Sabora što dalje. u Ovom dijelu te dvije stvari nisu usporedive”, kazao je.

Upitan znači li to što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala svoj potpis na ratificiranu Istanblusku konvenciju da se može zaključiti kako referendum o Istanbulskoj ne prolazi, Šeparović je odgovorio kako se zaključiti još ne može ništa, jer bi svaki njegov konkretan odgovor na to pitanje značio prejudiciranje odluke Ustavnog suda.

Izvor: Hina/sv

Odgovori

Skip to content