TwitterFacebookPinterestGoogle+

Vukovar: 27. obljetnica osnutka 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade

  • Written by:

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te misom zadušnicom i svečanom akademijom u Vukovaru je u petak obilježena 27. obljetnice osnutka 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade, prve profesionalne postrojbe koja je branila grad i u kojoj je tijekom bitke za Vukovar poginulo 86 njezinih pripadnika.

U spomen na poginule i umrle članove vijence su na Memorijalnom groblju položili zapovjednici te postrojbe, zatim ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik MORH-a brigadir Željko Šilić, izaslanstva grada Vukovara te vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga.

“Svim preživjelim pripadnicima ove proslavljene postrojbe čestitam obljetnicu osnutka, a obiteljima poginulih i umrlih izražavam posebno poštovanje i zahvalnost“, rekao je ministar Medved. Naveo je kako je 86 pripadnika ove brigade poginulo, a gotovo svi ostali, od njih 306 koliko je brigada ukupno brojala, su ranjeni ili bili u srbijanskom zatočeništvu.

Naglasio je kako su preživjeli pripadnici postrojbe okupljeni u udrugu uspjeli izdati i danas predstavljaju monografiju o 4. bojni 3 vukovarske gardijske brigade, što znači da “neumorno nastavljaju i dalje raditi u zajedništvu, s iznimnom energijom i optimizmom, a nakon velikog stradanja i kalvarije koju su preživjeli”.

Gradonačelnik Penava napomenuo je kako je 4. bojna 3. vukovarske gardijske brigade jedna od prvih osnovanih postrojbi u vrijeme kada je Hrvatska vojska tek započela formirati svoj oblik, “postrojba s dragovoljcima koje je vodilo srce i ljubav prema Hrvatskoj, ljudi sa sviješću o tome što se to u ono vrijeme zapravo događalo i odlučnošću da se stave u službu domovine”.

Predsjednik Udruge 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade i ratni dozapovjednik postrojbe Pero Perić podsjetio je da je postrojba formirana na Opatovačkoj pustari 15. lipnja 1991. godine od prvotnih 165 boraca, da bi kasnije njihov broj porastao na 306 od kojih je 86 poginulo, a gotovo svi preostali su ranjeni ili su bili u zatočeništvu.

“Postrojba je preuzela glavne, udarne pravce napada na grad te nanosila neprijatelju ogromne gubitke“, rekao je Perić te izrazio veliko zadovoljstvo što je udruga uspjela izdati monografiju kao trajan spomen na lik i djelo svih njenih pripadnika. Najavio je kako će sljedeća aktivnost udruge biti usmjerena na snimanje dokumentarnog filma o proslavljenoj vukovarskoj postrojbi, u kojoj su se nalazili dragovoljci iz svih hrvatskih krajeva.

Misu za poginule i umrle pripadnike 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade u Crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru služio je fra Ivica Jagodić, a na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu u Vukovaru je preživjelim pripadnicima postrojbe, kao i obiteljima poginulih i umrlih podijeljena novoizdana monografija.

Ratni zapovjednik brigade Ivica Arbanas, govoreći o povijesti postrojbe, među upečatljivijim akcijama naveo je onu Luke Andrijanića, koji je 24. kolovoza 1991. godine srušio dva neprijateljska zrakoplova, a tri dana kasnije još jednog, dok je drugog teško oštetio.

Obilježavanje 27. obljetnice osnutka 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: Hina/gs

Komentari