Papa astrofizičarima: Svemir se promatra i pogledom vjere

Papa Franjo primio je astrofizičare, napominjući im da nas usklađivanje znanstvene, metafizičke i vjerske spoznaje svijeta oko nas vodi u razumijevanje, a razumijevanje nas, nadamo se, otvara Mudrosti, izvijestili su Vatikanski mediji.

Proučavanje svemira nudi čovjeku nove, moguće obzore razumijevanja, ali ljudske spoznaje ne mogu odgovoriti na sva pitanja koja svemir, u svojoj izvanrednoj neizmjernosti, ne postavlja samo svijetu znanosti, istaknuo je papa Franjo u svom obraćanju sudionicima ljetne škole astrofizike koju je organizirala Vatikanska zvjezdarnica.

Uvijek je važno da, kao znanstvenici i vjernici, započnemo priznajući kako postoji mnogo toga što ne znamo, nastavio je Sveti Otac, no, jednako je tako važno nikada se ne zadovoljiti s tim da boravimo u udobnom agnosticizmu. Kao što ne bismo trebali misliti da sve znamo, također se ne bismo trebali bojati pokušati naučiti više, napomenuo je Papa.

Kako naše razumijevanje ovog prostranog svemira postupno raste, također raste potreba da naučimo upravljati protokom informacija koje nam dolaze iz tolikih različitih izvora, kazao je papa Franjo, dodajući da se ta metoda proučavanja može iskoristiti i u golemom svijetu interneta. Možda način na koji vi postupate s tom bujicom podataka može dati nadu svima onima u našem svijetu koji se osjećaju preplavljenima informatičkom revolucijom interneta i društvenih medija, objasnio je Sveti Otac.

Zadaća je znanstvenika spoznati svemir, barem djelomično. Spoznati ono što znamo i što ne znamo te kako nastaviti spoznavati više. Međutim, postoji i drugi pogled na stvari, naime, onaj metafizički, koji priznaje prvi uzrok svega, a koji je skriven mjernim instrumentima. Postoji također pogled vjere koji prihvaća Objavu. Usklađivanje tih različitih razina spoznaje vodi nas u razumijevanje, a razumijevanje nas, nadamo se, otvara Mudrosti, kazao je papa Franjo.

Podsjetio je potom na ono što je Dante Alighieri napisao u trećem dijelu svoje Božanstvene komedije, odnosno u Raju, naime, da „ljubav pokreće sunce i zvijezde”. Neka i vaš rad bude „pokrenut” ljubavlju: ljubavlju prema istini, prema samom svemiru i međusobnom ljubavlju, dok radite zajedno u različitosti, zaključio je Sveti Otac.

Izvor: misija / ika

Odgovori

Skip to content