Sveti Romuald

Današnji zaštitnik je sveti Romuald (Romualdus, Romualdo), osnivač reda kamaldoljana ili kamaldolijanaca ili kamaldoleza. Dijete aristokratske obitelji Onesti, rodio se oko 950. u Ravenni (Emilia-Romagna) i proveo burnu mladost.

Njegov otac Sergius usmrtio je jednog rođaka, a dvadesetgodišnji Romuald za pokoru je umjesto njega stupio u samostan. Isprva je bio benediktinac u opatiji Sant’Apollinare in Classe kraj Ravenne, u kojoj je bio i poglavar. Potom je izabrao pustinjački život, a od 990. djelovao je kao obnovitelj strogog samostanskog života. Utemeljio je mnogobrojne pustinjačke zajednice u sjevernoj Italiji, od kojih je najpoznatija u Camaldoliju (danas kraj Poppija u pokrajini Arezzo, Toscana), osnovana oko 1023. Postala je središnjim samostanom novog benediktinskog kontemplativnog reda kamaldoljana.

Prema predaji Romualdo se od progona svojih redovnika, koji su se protivili njegovoj strogoći, sklonio u Istru, gdje je oko godine 1000. osnovao samostan svetog Mihaela iznad Limskoga kanala i samostan svete Petronile u Dvigradu pa je i špilja na strmini Limske drage nazvana Romualdovom špiljom. Preminuo je na današnji dan, 19. lipnja 1027, u Val di Castru kraj Fabriana (provincija Ancona, Marche). Njegov životopis napisao je sveti Petar Damiani, petnaestak godina poslije Romualdove smrti. Svetim ga je 1595. proglasio papa Klement VIII. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta (i u našoj Rijeci-Kozala), a dvije grane njegovih kamaldoljana (postoje i ženski samostani) djeluju i danas uspješno u Europi, Sjevernoj i Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content