Dr. sc. Ilija Protuđer: Gordan Maras loše govori hrvatskim standardnim jezikom!

Gordan Maras, predsjednik zagrebačkoga SDP-a, gostujući u emisiji Direkt RTL-a (19. lipnja 2018.), u razgovoru od samo šest minuta izgovorio je toliko nepravilnosti, tuđica, srbizama, poštapalica i drugih netočnosti da je teško povjerovati u njegov pravilan i pozitivan odnos naspram hrvatskomu standardnom jeziku?

Na početku je sve gledatelje pozdravio srpskim izrazom dobro veče, iako u hrvatskom standardnom jeziku postoje dva izraza dobra večer i dobar večer.

Onda je nastavio uporabom tuđica koje prihvaća srpski standardni jezik, primjerice: transparentno, rejting, potencijal, konsolidirati, alternativa, centar, pardon, realizacija, vizija, ambicija, konstrukcija, prvenstveno, infrastruktura, konflikt i dr., dok hrvatski standardni jezik traži uporabu hrvatskih riječi – zamjenu ako postoji.

Previše je rabio imenički srpski genitiv (dvije imenice, umjesto pridjev i imenica što traži hrvatska jezična norma) pa kaže, primjerice: centar grada umjesto gradski centar ili još bolje gradsko središte, zatim je više puta govorio građanima Hrvatske umjesto hrvatskim građanima, također često je rabio izraz vodstvo stranke umjesto stranačko vodstvo, vladanje Bandića umjesto Bandićevo vladanje, cilj SDP-a umjesto SDP-ov cilj, smisao SDP-a umjesto SDP-ov smisao i dr.

Zatim rabi sljedeće srbizme ili riječi i izraze koje pripadaju srpskomu standardnom jeziku, a ne hrvatskomu standardu, primjerice: narednih mjeseci umjesto sljedećih, idućih mjeseci, desiti umjesto dogoditi, da li umjesto je li, pardon umjesto ispričavam se, oprostite, šta umjesto što, ka nekom cilju umjesto k nekom cilju ili samo bez prijedloga; nekom cilju, prvenstveno umjesto prije svega, ponajprije, najprije i sl.

Veznik da čest je u uporabi u hrvatskomu standardnom jeziku, ali ako se njime pretjera kao što to čini g. Maras, onda je popularno i razumljivo rečeno srpska dakavica, evo samo dio iz njegova govora: da postane, da mogu, da vide, da može, da mora, da bude, da zaslužimo itd.

Ili neke poštapalice, primjerice: Pa ja sam uvjeren…, ne treba pa, zatim na kraju krajeva, s druge strane, s te strane

Za sve navedene nepravilnosti nema opravdanja dok bi za riječi stav i stvar mogao imati, iako bi bilo bolje da riječ stav ostavi u značenju položaju tijela: klečeći, sjedeći, stojeći stav i sl., a rabi jednu od sljedećih riječi; stajalište, mišljenje, gledište, motrište ili ja držim, smatram i sl.

Gospodin Maras i mnogi govornici kada ne znaju što će reći, onda kažu, primjerice: te stvari, ove stvari, puno stvari, prva stvar i sl., a zapravo riječ je svemu drugom, a ne o stvarima.

Toliko nepravilnosti u šest minuta, damo li dvije minute voditeljici koja je bila razgovorljiva, onda je stanje još nepodnošljivije.

Dr. sc. Ilija Protuđer, jezikoslovca iz Splita

2 comments

  1. Anđeo

    Imali ijedan “provešur na valkutetu” da nije bio titino naoštreno “šilo”, da nije bija partiček i služio partiji i da nije pivao “druže tito mi ti se kunemo”,ili su to radiili samo “Ilijaši”? Nevjerujem u to, oni su svi isti,i jednostavno ne vole ISTINU! Netko reče:”Zajedništvom bit ćemo bolji i snažniji”, ali samo onda,kada vi drugovi otvorite ARHIVU, TO JEST KADA SE UPOZNAMO,vi se još i danas bojite vaših “djela”, zato se zabranjuje otvoranje arhive,a viste drugovi i drugarice šarali po našim aktima bez pitanja i prava na samo obranu, prema vašem zločinačkom postupku, kada ste nevine osuditi htjeli, jednostavno ste prozvali i zaškrabali on je “USTAŠA”! “DANAS JE DEMOKRACIJA”? TO JE “DEMOKRACIJA” JUGOKOMUNISTA PUPAVCA I NJIHOVA “VJERODOSTOJNOG SUHOGT ZLATA”, brzo kod “lekarke” po aspirin protivu partizanskog antivašističkog i komunističkoga ludila, koje je iza sebe ostavilo 1.200.000 ubijenih i sve to bez suda i zakona!

  2. Mario Milovčić

    Dr. Protuđer uglavnom dobro govori o hrvatskomu književnom jeziku, samo mu je krivo “dobar večer” što ne može biti istina jer večer je imenica ženskoga roda, a ne muškoga. Dr. iliti drug Ilija, negdašnji novinarski dopisnik s Lastova, diplomirao je hrvatski i ruski jezik, i nije tako govorio ili pisao prije 30 i više godina, sada pametuje i želi se prikazati velikim Hrvatom, a samo je stari partijaš koji se dobro prikriva. Ako se obratio kao što su Zdravko Tomac ili Joško Čelan, može mu se oprostiti, ali nisam baš siguran…

Odgovori

Skip to content