Papa na misi u Ženevi: Praštanje obnavlja, čini čuda

Papa Franjo slavio je svetu misu u ženevskom izložbenom centru Palexpo, a u prigodnoj je propovijedi Papa govorio o tri riječi iz Očenaša: Otac, kruh i praštanje

Papa Franjo slavio je jučer svetu misu u ženevskom izložbenom centru Palexpo zaključivši time jednodnevno ekumensko hodočašće i pastoralni pohod tom švicarskom gradu. Pritom je ponudio poruku praštanja i put prema jedinstvu kršćana. U prigodnoj je propovijedi Papa govorio o tri riječi iz Očenaša: Otac, kruh i praštanje.

Oče naš: Božji Ti kao putokaz za duhovni život

Sveti je Otac rekao da Gospodnja molitva počinje riječima „Oče naš“ koje predstavljaju ključ za otvaranje Božjeg srca. Napomenuo je da su te riječi podsjetnik da kršćani nisu siročad, a isto tako da ne žive u izolaciji. Riječi „Oče naš“ otkrivaju naš identitet, naš smisao života – kazao je Papa i naglasio – Mi smo Božja ljubljena djeca.

Isusova nas molitva uči da razmišljamo kao Crkva usredotočena na Božji Ti koji je putokaz za duhovni život. Kao djeca Božja pozvani smo brinuti o svojoj braći i sestrama u jednoj ljudskoj obitelji. To uključuje nerođene, starije osobe koje više ne mogu govoriti, osobe kojima nam je problem oprostiti, siromašne i odbačene – istaknuo je papa Franjo.

Kruh: Nužan za materijalni i duhovni život

Papa je potom promišljao o drugoj riječi, o kruhu. Rekao je da je kruh ključan za život te je pritom upozorio: Jao onima koji špekuliraju kruhom! Osnovna hrana koja je ljudima nužna za svakodnevni život treba biti dostupna svima. Napomenuo je zatim da nam jednostavnost kruha može pomoći ponovno otkriti hrabrost tišine i molitve, kvasac istinskog ljudskog života.

Papa Franjo je također kazao da kruh nije samo materijalno dobro koje je svima potrebno kako bi preživjeli, već i duhovna nužnost, sâm Isus. Ako on nije kruh naš svagdašnji, središte našeg života, sâm zrak koji udišemo, onda je sve drugo besmisleno i drugotno – naglasio je Sveti Otac.

Nikad se nemojmo umoriti u praštanju

Konačno, Papa je govorio o trećoj riječi, o praštanju. Ono nije lako, ali Gospodin želi da naše praštanje bude dar. Bog oslobađa naše srce od svih grijeha, sve nam oprašta – istaknuo je papa Franjo i dodao – Ipak, od nas traži jednu jedinu stvar: da se sa svoje strane nikad ne umorimo u praštanju. Želi da damo opću amnestiju za grijehe drugih.

Praštanje obnavlja, čini čuda – kazao je Sveti Otac i zaključio – Molimo za milost da ne budemo tvrda srca, stalno tražeći nešto od drugih. Umjesto toga, učinimo prvi korak, u molitvi, u bratskom susretu, u konkretnoj ljubavi. Na taj način, nalikovat ćemo više Ocu koji ljubi bez računice. I on će na nas izliti Duha jedinstva.

Izvor: MISIJA / VATIKANSKI RADIO; Foto: Reuters

1 comment

  1. Berislav

    Mi smo samo ljudi. Nismo “bogovi”. I Gospod Bog oprašta onima koji se iskreno kaju i pokaju. Kako oprostitio nekome zar i unaprijed koji se uopće ne kaje za svoja zlodjela nego misli da je učinio dobro i kad čini zlo? Zar trebamo takvom trčati i ići na noge moliti ga da se pokaje i praviti od sebe kaluna? Ne znam pitam. Učio sam na vjeronauku da je za valjanu ispovijed i oproštenje prvo potreban dobart ispit savjesti zatim priznanje svojih grijeha i pogrešaka potom kajanje. Kako i zbog čega oprostiti onome koji svoje pogreške ne priznaje ili ih niti ne uočava ne kaje se uporno tvrdi i misli da je uvijek u pravu i kada je u krivu. Čemu mu išta dokazivati i unaprijed opraštati jer su mnogi takvi spremni iza toga svoje zlodjelo u još gorem obliku počiniti misdleći da je onaj kojki oprašta makar i u srcu naivčina i poremećen još ga ismijava.

Odgovori

Skip to content