Sveti Irenej

Današnji je sveti zaštitnik Irenej ili Irinej Lionski, biskup i crkveni otac, nazvan „ocem dogmatike“. Rodio se oko 135. u Smirni (danas İzmir u Turskoj). Podrijetlom Grk, u mladosti je stekao bogatu i svestranu naobrazbu.

Dobro je poznavao Sveto pismo, djela ranih kršćanskih pisaca i klasičnu književnost. Učenik biskupa u Smirni, svetog Polikarpa, postao je 177. ili 178. drugim biskupom Lugdunuma (Lyona) u Galiji. Naslijedio je mučenika svetog Potina i svojim propovijedanjem u kratko vrijeme učinio kršćanskim cijeli grad Lyon. U djelu “Protiv krivovjerja”, pisanom oko 180, borio se protiv gnostika, koji su nijekali Kristovo božanstvo. Vodio je borbu i protiv drugih krivovjeraca.

Najznačajniji teolog stoljeća, misionar i mirotvorac, ostavio je najstariji popis rimskih papa i mnogo kulturno-povijesnih podataka o svojem vremenu. Jedan od utemeljitelja teologije, djelom “Dokazivanje apostolskog navješćivanja” iskazao je vjeru na pučki način i stvorio svojevrsni katekizam. Umro je oko 202. u Lyonu, po nekima mučeničkom smrću, za progona cara Septimija Severa. Sveti Grgur Turonski pisao je da prah s njegova groba odmah liječi bolesnike. Zaštitnik je mnogih biskupija, naselja, župa i crkava širom svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content