TwitterFacebookPinterestGoogle+

Benediktinci su ostavili snažan trag na dubrovačkom području

  • Written by:

„Sv. Benedikt i Lokrum” naziv je programa održanog u nedjelju 1. srpnja na otoku Lokrumu u sklopu kojega su predstavljeni sv. Benedikt i život benediktinaca te najstarija i najznačajnija benediktinska opatija na dubrovačkom području, ona Sv. Marije na Lokrumu.

Povod događaju je obilježavanje blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe, koji se slavi 11. srpnja.

Nakon pozdrava ravnatelja Rezervata Lokrum Ivice Grileca, o idejama samog događaja „Sv. Benedikt i Lokrum” govorio je katedralni župni vikar don Marin Lučić koji je posvjedočio da kad je prije dvije godine sudjelovao u pokretanju skauta na području Dubrovačke biskupije, nazvani su po sv. Benediktu jer je za to dubrovačko područje on posebno važan. Kad su benediktinci prije više od 200 godina otišli s tih područja, taj svetac kao da je „stavljen sa strane”, no ne može se osporiti činjenica da su benediktinci ostavili snažan trag na dubrovačkom području, rekao je don Marin.

Uslijedila su dva predavanja. O benediktinskoj opatiji sv. Marije na Lokrumu govorila je mag. hist. art i mag. archaeol. Eva Žile koja je kazala da je opatija sv. Marija najstarija i najznačajnija benediktinska opatija na dubrovačkom području. Govorila je o kronologiji izgradnje samostana na Lokrumu i povijesti istraživanja, u sklopu čega je posebno obradila pitanja prve crkve, zatim zreloromaničke crkve i samostana, nakon toga gotičkog samostana, a na kraju i kraj života opatije. Obradila je i Maksimilijanov ljetnikovac.

Predavanje „O sv. Benediktu i životu benediktinaca” imao je benediktinac o. Jozo Milanović iz samostana Sv. Kuzme i Damjana na otoku Pašmanu. Istaknuo je da se u vrijeme nastanka benediktinskog samostana vjerojatno nisu zvali benediktinci, nego samo monasi odnosno koludri, tek kasnije se nazivaju benediktincima. Kazao je da su on i njegova braća benediktinci po zavjetima redovnici, ali su posebno monasi. Kazao je da sv. Benedikt na kraju petog i početku šestog stoljeća, u društvenom neredu koji ga je okruživao, odgovorio na izazove svoga vremena. Benediktinci su prvo krenuli od sebe, svatko od njih „sebe stavlja u red”, a onda to čine i zajednički u zajednici. Benediktinci slaveći Boga Stvoritelja ujedno poštuju Božja stvorenja, posebno čovjeka, kazao je benediktinac Milanović.

Nakon predavanja svečano misno slavlje ispred crkvice Navještenja Blažene Djevice Marije na Lokrumu predvodio je o. Milanović, u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Stankom Lasićem i župnim vikarom Lučićem.

Program „Sv. Benedikt i Lokrum” organizirala je Javna ustanova Rezervat Lokrum u suradnji s katedralnom župom Velike Gospe u Dubrovniku.

Izvor: MISIJA / IKA

Komentari