Josip Jović: Svjetonazorsko iseljavanje

Zabrinjavajući trend iseljavanja iz zemlje, koji je poprimio dramatične razmjere, ima puno uzroka. Neki odlaze doslovce zbog kruha, a neki tražeći kruha kod pogače. Neki opet zbog usavršavanja u struci, neki iz pomodarstva, neki u želji da poboljšaju svoj standard, neki u potrazi za iluzornom srećom. Mnogima opet smeta uznapredovali sustav korupcije, privilegija i nepotizma.

Određenu ulogu ima i tradicija koja traje gotovo stoljeće i pol, kao i otvorene granice i ukidanje administrativnih zapreka pri zapošljavanju u inozemstvu nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Čudna se i medijska kampanja vodi, a koja na svoj način potiče iseljavanje. Česte su reportaže o ljudima koji su u Irskoj ili Njemačkoj pronašli unosan posao, poštovanje, sreću i zadovoljstvo. Ne možete vidjeti reportažu iz jedne od katoličkih misija gdje dolaze brojni mladi ljudi očajnički tražeći pomoć od svećenika, ili reportaže o ponižavajućim poslovima koje novi gastarbajteri obavljaju i o uvjetima u kojima oni žive.
Sve to mogu biti razlozi egzodusa, ali ima i jedan posve bizaran i izmišljen. Poneki analitičari među glavne razloge ističu tobožnje neslaganje s ideološkim smjerom kojim je krenula Hrvatska pa se tako spominju konzervativna revolucija pa čak i fašizacija.
Na stranu to što državna politika i glavne stanke idu liberalnim smjerom i što slične ideološke podjele postoje u cijeloj Europi, naprosto je nevjerojatno da bi bilo tko napuštao svoje ognjište zbog nekakve „fašizacije“ društva, kad bi takvo što i postojalo. Ali, to je politika navođenja vode na svoj mlin, odnosno grčevito korištenje svih mogućih i nemogućih činjenica i okolnosti e da bi se opravdala vlastita istina.

Pravac zaustavljanja ili smanjenja iseljavanja te povratka iseljenih zaista vodi preko ukupnoga gospodarskog razvoja, ali i dodatne mjere populacijske politike kakve je inicirala predsjednica Republike, zaslužna barem da se o ovoj temi u zadnje vrijeme puno govori, a koju je inicijativu Vlada bojkotirala, a dobar dio kritičara dočekao na nož, mogu biti od velike pomoći.

Kao što je poznato, one uključuju zaštitu majki od otpuštanja i smanjivanja primanja za vrijeme porodiljnog dopusta, izgradnju dječjih vrtića, lakše dobivanje državljanstva za potomke iseljenih, itd.

No, kao što u objašnjavanju uzroka, tako i u predlaganju rješenja nailazimo na bizarne prijedloge. Tako evo neki rješenje vide u masovnom prijamu Sirijaca, Afganistanaca, Bošnjaka, Srba i drugih, uglavnom u jednoj politici kakvu napušta čak i velika Njemačka.

S jedne strane masovno iseljavanje, a s druge nekontrolirano useljavanje vrlo bi brzo doveli do radikalne promjene nacionalne, kulturne i vjerske strukture stanovništva, uz male ili nikakve ekonomske učinke. To jest suludo, ali u svakom ludilu ima sistema.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content