Predstavljena prva međunarodna konferencija „Talenti i dual karijera u sportu“

Jučer je u Gradskoj upravi predstavljena međunarodna konferencija pod nazivom „Talenti i dual karijera u sportu“, a koja će se na splitskom Pravnom fakultetu održati 12. i 13. srpnja.

Organiziranje ovog značajnog sportskog skupa, znanstveno-stručnog karaktera, pozdravila je zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović.

„Pravo je zadovoljstvo da se ovakav događaj po prvi put održava u Splitu i koji u sebi sadrži školski, profesionalni i znanstveni karakter te da se, u tom smislu, gradi most između profesora i sportaša. Konferencijom se šalje poruka da osim profesionalnog, sportskog uspjeha treba paralelno planirati i karijeru u pogledu stjecanja stručnih kvalifikacija i obrazovanja. Grad Split ne samo da je grad sporta, nego može biti i grad orijentacije sportaša prema daljnjem razvoju karijere“, kazala je zamjenica Hrgović.

Pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić izrazio je uvjerenje da će grad pod Marjanom biti dobar domaćin jedinstvene sportske konferencije. Kako postići cjeloviti psihofizički razvoj talentiranog sportaša, kako unaprijediti sportske rezultate uz podršku odgojno-obrazovnog sustava, kako ispuniti život i nakon sportskog „umirovljenja“ – neke su od teme koje je istaknuo predsjednik Splitskog savez športova Nenad Periš, a o kojima će se raspravljati na najavljenoj konferenciji. „Sustav dual karijere treba pružiti sigurnost sportašu da nakon završetka sportske karijere neće postati teret društva“, istaknuo je, među ostalim, Periš.

Ivica Zelić, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije izvijestio je kako je dolazak na konferenciju za sada potvrdilo preko 200 domaćih i inozemnih znanstvenika i stručnjaka, a da je namijenjena i sportašima i njihovim roditeljima i trenerima. Ravnatelj Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport, Dražen Čular zahvalio se svim sudionicima organizacije, a posebno pokroviteljima, predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji te državnoj tajnici za sport Janici Kostelić. Rekao je kako se ovakav značajan sportski skup znanstveno-stručnog karaktera u Splitu do sada nije dogodio, a da su dolazak najavili i članovi Ekspertne radne skupine Europske komisije „Skills and human resources development in sport“ u čijem su sastavu predstavnici 24 zemlje članice Europske Unije.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content