Potpisan Ugovor o darovanju nekretnine na Dračevcu Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić potpisali su u petak, 6. srpnja 2018. godine u zgradi Nadbiskupskog Ordinarijata u Splitu, Ugovor o darovanju, kojim Hrvatska Vlada, odnosno Ministarstvo državne imovine, daruje Splitsko-makarskoj nadbiskupiji dio bivše vojarne na Dračevcu, nekretninu sveukupne površine 30.986 četvornih metara. Temeljem Ugovora o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, ovim činom zapravo RH daruje Crkvi zamjensku nekretninu za one nekretnine koje nije moguće u naravi vratiti Katoličkoj crkvi, a koje su joj oduzete za vrijeme jugoslavenske vlasti.

Nekretnine se daruju u svrhu utemeljenja Katoličkoga odgojno-obrazovnog centra: dječji vrtić s posebnom vrtićkom jedinicom za djecu s posebnim potrebama, osnovna i srednja strukovna škola kao i drugi sadržaji koji će taj centar činiti suvremenim. Tako se planira i gradnja sportske dvorane, vanjskih igrališta, kuhinje i menze za cjelodnevni boravak djece i mladih, kao i kuhinje koja će opskrbljivati Caritasovu pučku kuhinju odnosno korisnike te kuhinje. Taj moderni kampusbit će cjelogodišnja oaza kako za učenje, tako i za rekreaciju, sport i susrete mladih. Osluškujući želje brojnih roditelja koji već godinama izražavaju potrebu otvaranja Katoličke osnovne škole te sagledavši i druge potrebe, koje realno postoje danas u našem društvu, Splitsko-makarska nadbiskupija zajedno s Hrvatskom salezijanskom provincijom i Provincijom Družbe sestara Službenica milosrđa odlučili su krenuti u taj veći projekt, kazao je nadbiskup Barišić naglasivši da je to povijesni događaj kojim ulažemo u budućnost naše Crkve, Splitsko-dalmatinske županije, ali i društva. Nakon čina potpisivanja koji je nulta, polazišna točka za otvaranje Katoličkog odgojno-obrazovnog centra, tek sada započinje veliki posao osnivanja svih sastavnica toga kampusa. Taj će zahtjevni posao ići u fazama nakon ishođenja svih potrebnih dozvola i prema financijskim mogućnostima. Nadbiskup je zahvalio svima koji su sudjelovali u tome pothvatu, osobito Vladi RH, odnosno ministru državne imovine dr. Goranu Mariću i njegovim suradnicima.

P2560121

Podsjetivši na rečenicu starozavjetnoga pisca: „Sve ima svoje vrijeme“, ministar Marić izrazio je nadu da je prošlo vrijeme otimanja i da se ono nikada više neće vratiti, naglasio je da vrijeme vraćanja nije uspjelo i da je došlo vrijeme darivanja kako bi se kompenziralo neuspjelo vraćanje. Ovo je jedna jedinstvena i sudbonosna namjena, nešto što će služiti općem dobru, našim mladima i novim naraštajima i zato sam presretan, kazao je ministar Marić dodavši da državna imovina treba služiti ljudima. „Grad Split pod sredstvom svoje najpovijesnije sastavnice njegove misli, duhovnosti, kulture njegove Crkve potvrđuje opredijeljenost za obnovu vrijednosti od kojih je grad sazdan. Hrvatska nažalost još uvijek trpi lažne dvojbe o svojim vrijednostima, a s ovim pokazujemo da je Hrvatska kršćanska zemlja“, poručio je ministar Marić.

Potpisivanju Ugovora nazočili su: župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, državni tajnik gosp. Krunoslav Katičić, gđa. Ilijana Krešić Rajić i gđa. Milkica Gudeljević iz Ministarstva državne imovine; gosp. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, s. Mariangelu Galić, provincijalka sestara Službenica milosrđa, don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, suradnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu: Mate Tomislav Peroš, Neven Matijević i Tomislav Čipčić te generalni vikar mons. Miroslav Vidović. Odluku o darovanju nekretnina donijela je Vlada na sjednici održanoj u Splitu 4. svibnja 2018. godine, a na dijelu koji je dodijeljen Nadbiskupiji trenutno se nalazi Općinski sud.

Silvana Burilović Crnov

Odgovori

Skip to content