Da se ne zaboravi: Branitelji su prvi dali veliku potporu Zlatku Daliću

U vrijeme velike euforije, kad hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom Zlatka Dalića, postiže sjajne uspjehe na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, mnogi su zaboravili da su hrvatski branitelji prvi dali veliku i bezrezervnu potporu hrvatskom treneru i izborniku. Naime, još u ožujku u dvorani zagrebačke HVIDR-e Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i Udruga branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“, a u suradnji s drugim Udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, svečano su uručile našem izborniku „Veliku zlatnu plaketu“, kako za zahvalu za sve ono što je dotad učinio za hrvatski nogomet, tako i kao poticaj za ono što očekuje njega i njegove izabranike tijekom nogometnog prvenstva.

Branitelji su još tada poručili hrvatskim nogometašima da srce moraju ostaviti na terenu, da ne smiju pokleknuti, kao što ni oni nisu 1991.

Inicijator ovog priznanja i svečanosti bio je čelnik UHBDR91. Mladen Pavković, koji je izborniku zajedno sa Željkom Baćom  i uručio plaketu, koja je iskreno dirnula ovog velikog čovjeka i športaša, ali, što se malo zna, i samog sudionika Domovinskoga rata.

Dalić je rekao da je iznimno ponosan što hrvatski branitelji čvrsto stoje i vjeruju u njega i naše nogometaše i da ih sigurno neće razočarati, ali i da će prve pobjede na Svjetskom prvenstvu posvetiti  ljudima koji su bili prvi kad je trebalo.

I održao je riječ. Nakon prvih pobjeda rekao je da ih posvećuje među ostalim i braniteljima, što se dosad rijetko čulo na takvim i sličnim natjecanjima.

Prigodom uručenja, kojem su bili nazočni i predstavnici predsjednice Republike, Vlade,  Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog nogometnog saveza i drugi, također je poručio da mu je to jedno od najdražih priznanja, koje će imati posebno mjesto u njegovoj radnoj sobi.

Nekada, čini se, treba iskreno podržati hrvatske junake i prije „ljutog boja“, jer kada pobjeđuju lako je u tom trenutku biti dosljedan, ali je to teško u času nevolje!

A hrvatski branitelji, i kad se ništa nije znalo kako ćemo proći u Rusiji, dali su veliku potporu prije svega Daliću (na slici sa Mladenom Pavkovićem), u kojeg je, ruku na srce, malo tko vjerovao, ali i najboljim hrvatskim nogometašima.

Tihomir Hodak

Odgovori

Skip to content