TwitterFacebookPinterestGoogle+

U Splitu proslavljen blagdan sv. Benedikta – nebeskog zaštitnika Europe

  • Written by:

U prepunoj crkvi Uznesenja BDM (sv. Ante na Poljudu) u Splitu, 11. srpnja održana je sveta misa povodom blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Misno je slavlje predslavio don Vinko Beus, župnik župe sv. Stjepana prvom. u Grohotama na otoku Šolti uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Tomislava Hristića i fra dr. Bernardina Škunce.

Benedikt_Misa_18

Nazočili su joj brojni Splićani među kojima i članovi Hrvatske udruge Benedikt predvođeni predsjednikom dr. Vidom Popovićem. Misu je, za svoje članove i druge štovatelje sv. Benedikta, organizirala Hrvatska udruga Benedikt. U prigodnoj kratkoj homiliji don Vinko je govoreći o životu i djelu svetog Benedikta, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u temeljima kršćanske Europe, istaknuo određene sličnosti između vremena u kojem je živio sv. Benedikt, tj. kraja 5. st. i prve polovine 6. st. te današnjeg vremena. „Prilikom posvete obnovljenog samostana u Monte Cassinu 1964. Papa Pavao VI. proglasio je sv. Benedikta glavnim nebeskim zaštitnikom cijele Europe“, kazao je te naglasio kako sv. Benedikt nije osnovao samostan u Monte Cassinu da bi sačuvao učenje stoljeća, ali su ustvari samostani koji su kasnije slijedili njegovo pravilo bili mjesta gdje su se čuvali starinsko učenje i rukopisi. Benedikt se smatra monaškim vođom, ne znanstvenikom. Ipak je čitao latinski prilično dobro, što mu je omogućilo pristup djelima Casiana i drugim monaškim spisima, kako pravilima, tako i izrekama. Pravilo je jedini poznati primjer Benediktova pisanja, ali ono svjedoči o njegovu geniju da uobliči ono što je najbolja u monaškoj tradiciji i da to prenese na europski Zapad. Don Vinko je na kraju kazao kako je Benedikt bio uzor sveca koji je nadvladao iskušenja da bi vodio život Bogu posvećen. Po završetku svete mise članovi Hrvatske udruge Benedikt i njihovi prijatelji nastavili su obilježavanje blagdana svetog Benedikta kroz prigodnu večeru i druženje.

Izvor: Ivica Luetić/smn.hr

Komentari

1 comment

  1. Berislav

    Točno i geslo sv. Benedikta je bilo Ora et labora Moli i radi no meni su nažalost zlobnici kada sam u osobnom životu bio jako iscrpljen od rada to stavili tad pod nos niti prije niti poslije. Misleći me uputiti. Puino ih je koji moram ovdje to napisati koriste Izreke i Evanđeoske citate isključivo i van konteksta samo u osobne svrhe i drugima propovijedaju sami ne čine gotovo ništa. Sada sam u miorovini radim što mogu i koliko mogu i molim se koliko mogu ne mogu kaop svećenici nioti mi to na pamet pada!